Declarație a ministrului chinez de Externe în urma unei călătorii în Europa

Acest lucru a fost declarat de membrul Biroului Politic al Comitetului Central al PCC, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze Wang Yi, care și-a finalizat călătoria de șase zile în Europa.

Wang Yi a participat la cea de-a 60-a Conferință de Securitate de la München, în timpul căreia a ținut un discurs la sesiunea Chinei și a detaliat poziția Chinei cu privire la problemele internaționale majore în lumina temei conferinței, a vizitat Spania și Franța și a prezidat cea de-a 25-a Conferință de Securitate de la München. Dialog strategic chino-francez în Franța între 16 și 21 februarie.

Raportul, publicat pentru a coincide cu deschiderea Conferinței de Securitate de la München, reflectă pesimismul Europei cu privire la situația internațională și evidențiază provocările semnificative cu care se confruntă lumea astăzi, a declarat Wang Yi reporterilor.

Riscul ca „toată lumea să fie un învins” este exacerbat de deficitele severe de guvernanță globală, tensiunile crescînde în punctele fierbinți regionale, o creștere a jocurilor cu sumă zero și un impuls de decuplare a economiilor și de rupere a lanțurilor industriale și de aprovizionare, a spus el.

Conferința de Securitate de la München a organizat o sesiune despre China, în timpul căreia „am trimis un semnal clar că China va rămîne ferm un gardian al stabilității într-o lume agitată”, a adăugat el.

Pe marginea Conferinței de Securitate de la München, Wang Yi a avut întîlniri cu oficiali din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Uniunea Europeană, Canada, Argentina și Ucraina.

China este un susținător ferm al păcii internaționale, contribuie la dezvoltarea globală și oferă bunuri publice, a spus Wang Yi.

Cu privire la criza din Ucraina, el a remarcat că o soluție politică este singura cale de urmat, adăugînd că China va continua să joace un rol constructiv în restabilirea păcii și va sprijini crearea unei structuri de securitate europene echilibrate, eficiente și durabile.

În ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, Wang Yi a subliniat că poziția Chinei este clară – Beijingul reprezintă o încetare imediată a focului, acordarea de asistență umanitară, eliberarea tuturor ostatecilor, convocarea unei conferințe internaționale de pace și un acord bazat pe principiul „două state pentru două popoare” cu scopul final coexistența pașnică a două state și coexistența armonioasă a popoarelor arab și israelian.

Vorbind despre relațiile dintre China și UE, Wang Yi a spus că ambele părți ar trebui să facă din parteneriat și cooperare nucleul relației lor și să caute un teren comun prin eliminarea și reducerea diferențelor pentru a avansa cu încredere relația lor.

În Spania, ministrul chinez s-a întîlnit cu regele Felipe al VI-lea, prim-ministrul Pedro Sánchez și ministrul de Externe José Manuel Albarez. În timpul acestor întîlniri, partea spaniolă și-a exprimat disponibilitatea de a consolida prietenia tradițională și de a aprofunda cooperarea practică.

China și Franța sărbătoresc, anul acesta, 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. În Franța, Wang Yi sa întîlnit cu președintele Emmanuel Macron și a prezidat cel de-al 25-lea dialog strategic China-Franța împreună cu consilierul diplomatic prezidențial francez Emmanuel Bonn. Wang Yi a avut, de asemenea, discuții cu ministrul francez de Externe Stephane Sejournet la München.

Părțile au convenit să efectueze vizite la nivel înalt, să consolideze comunicarea strategică, să abandoneze decuplarea economiilor și ruperea lanțurilor industriale și logistice, să aprofundeze cooperarea tradițională și să extindă cooperarea în noi domenii.

Wang Yi a remarcat că, de anul trecut, China și Europa au reluat schimburile personale la diferite niveluri și au intensificat dialogul și cooperarea în diverse domenii, demonstrînd tendința favorabilă de dezvoltare a relațiilor bilaterale.

Partea europeană este pozitivă în ceea ce privește consolidarea schimburilor la diferite niveluri cu China și este entuziasmată de aprofundarea cooperării practice cu China, deoarece se așteaptă la rezultate mai concrete din interacțiune în domenii precum economia și comerțul, energia, dezvoltarea ecologică, digitalizarea, educația și schimburile umanitare, a spus Wang Yi.

Europenii din toate categoriile sociale se opun fără echivoc decuplării economiilor, iar oamenii pricepuți au început să se gîndească la riscurile prezentate de „atenuarea riscurilor”, a subliniat el, menționînd că interdependența dintre țări bazată pe încredere reciprocă promovează complementaritatea beneficiilor și accelerarea dezvoltării comune. .

Europa ocupă un loc important în diplomația marii puteri cu specific chinezesc și este partenerul cheie al Chinei în implementarea modernizării, a declarat Wang Yi, adăugînd că întărirea cooperării dintre China și Europa va distruge din fașă un potențial nou Război Rece și va suprima confruntarea între blocuri.


Preluat de la: Noi.md