De la începutul pandemiei nu s-a făcut niciun transplant de organe în țara noastră

De la mijlocul lunii martie, când a fost emisă starea de urgență, în țară nu s-a făcut niciun transplant de organe, pentru că toate operațiile au fost interzise, cu excepția celor de urgență majoră. Pe vreme de pandemie este practic imposibil să identifici rapid un donator. În prezent, 30 de oameni așteaptă un transplant renal, 50 – unul hepatic, și aproape 40 de persoane au nevoie de o nouă cornee. De doi ani, în listă este și Gheorghe Barbos, care la ai săi 59 de ani suferă de hepatita B și D, fapt ce a determinat apariția cirozei. De aproape zece ani el luptă cu această boală, dar în ultima perioada starea lui se agravează treptat. Ca să se poată pune pe picioare, Gheorghe Barbos are nevoie de un transplant hepatic.

”Nimeni nu vrea să doneze, mie dacă să-mi dea cineva trebuie să fie vreun copil de-al meu sau o rudă, dar de la unul străin e 50% la 50%. Stau și aștept, ce pot să mai fac, altceva n-ai ce face”, a zis Gheorge Barbos, pacient.

Directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, a cerut Ministerului Sănătăţii ca după data de 15 mai, când se va încheia starea de urgență, să fie reluate şi operaţiile de transplant. Specialistul propune să fie revizuit algoritmul de investigare, iar testul pentru COVID-19 să fie obligatoriu.

”De a separa anume aceste intervenții și terapia intensivă, pentru a putea ca acești pacienți să fie puși în niște boxe separate, astfel ca să facem tot posibilul ca să evităm contaminarea”, a declarat Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.

Codreanu spune că în cazul apariției unei urgențe este practic imposibil să găsești un donator potrivit, mai ales în perioada pandemiei când oamenii se tem că s-ar putea infecta. Reprezentanții Ministerului Sănătății lucrează la un plan de acțiuni care va intra în vigoare imediat după încheierea stării de urgență. Când acesta va fi definitivat, va fi clară şi situaţia privind operaţiile de transplant. Activitatea instituţiilor medicale ar urma să fie reluată în regim obişnuit, dar acest lucru va fi efectuat treptat.

”Să spunem că toate intervențiile de transplant vor fi reluate chiar începând cu data de 15 este încă prematur, din cauza că chiar și înainte de intervenție pacientul urmează să fie pregătit, să fie investigat și asta tot durează”, a zis Svetlana Lupu, șef de Direcție la Ministerul Sănătăţii.

Toamna trecută, țara noastră a semnat un acord cu România privind schimbul de organe atunci când există posibilitatea de a găsi un donator potrivit peste Prut și invers. Dar, din cauza unor probleme biroctratice, procesul s-a oprit la semnarea unor acte cu Serviciul Vamal care să permită trecerea frontierei cu aceste organe.

De la începutul anului s-au efectuat două transplanturi renale, două de ficat și zece de cornee.


Preluat de la: Publika.md