În cadrul unui interviu marca „Nicăieri nu-i ca acasă”, medicul pediatru Olesea Guler a răspuns la întrebarea de cîte ori pe an este normal ca un copil să se îmbolnăvească și cînd e cazul să ne facem griji cu adevărat.
„În mediu, îmbolnăvirile de 6-8 ori pe an, grupul de vîrstă 2-7 ani, este normal. Indicăm antibiotic atunci cînd aceste infecții respiratorii virale acute, cauzate de un virus, se complică cu o infecție bacteriană și atunci avem așa situații cînd copilul dezvoltă otită medie acută, bronhopneumonie și atunci, conform datelor clinice, analizelor de laborator, dacă stabilim suprapunerea de infecție bacteriană, doar atunci indicăm antibiotic”, spune medicul.
Faptul că se ajunge la administrarea de antibiotice nu este nici pe departe din cauza că părinții au venit prea tîrziu la cabinet cu cei mici, or acum părinții sînt foarte responsabili, spune pediatrul.
„Mai rar sînt părinți care vin prea tîrziu. Sînt responsabili și uneori prea responsabili, vin la primele simptome de boală. Nu e rău acest lucru, dar ei vin mai mult pentru confortul lor psiho-emoțional, ca să știe că sînt corecți, că procedează corect. Dacă le zice doctorul că nu e grav și să stea liniștiți, atunci ei pleacă mulțumiți și încrezuți că fac totul corect”, mărturisește Olesea Guler.
Preluat de la: Noi.md