Dacă citim art. 85 din Constituție, acolo scrie negru pe alb în ce condiții poate fi dizolvat Parlamentul:
1. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
2. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
3. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.
Să presupunem că Președintele – Kulioc își va da demisia și CCM-ul va spune că putem omite condiția (3) și va mai spune că un președinte interimar poate dizolva Parlamentul și să organizăm 2 scrutine în aceeași zi. Oricum rămân celelalte.
Iată aici apar foarte multe întrebări juridice, politice și morale dacă vreți.
1) Guvernul actual va fi demis sau va merge în demisie prin luna august? Își asumă 51 de deputați să nu numească alt Guvern timp de 3 luni pentru a merge după scenariul alegerilor Prezidențiale și Parlamentare?
2) Își asumă cineva că timp de 4 luni nu vom avea Guvern, Parlament și Președinte în condiții de criză? Luând în calcul cât de greu sunt formate majoritățile după alegeri, acest termen ar putea dura și până la 6 luni.
3) Cine își asumă guvernarea cât vor fi alegeri?
4) Cine își asumă consecințele crizei, responsabilitatea față de cetățeni?
5) Își asumă 51 de deputați să nu vină la Parlament timp de 3 luni pentru a-l face nefuncțional?
6) Cine va organiza aceste scrutine ? Actualul Guvern cu atribuții limitate?
Întrebări – fără răspunsuri.
Bine, putem spune că Dodon e corupt, e fricos și populist, dar nu cred că Dodon e atât de prost încât să-și dea demisia. Să rămână fără Guvern, imunitate și fără aliații din PD care nu vor anticipate. Asta doar dacă nu ar avea certitudinea că are o susținere a unei majorități Parlamentare pentru organizarea alegerilor anticipate înainte de termenul constituțional.
Dacă tot am fost întrebat de subiectul menționat mai sus:
1. Ca jurist o să vă îndemn să așteptăm Hotărârea CCM-ului.
2. Ca deputat, calific acțiunea ca una politică.
3. Ca cetățean, sunt îngrijorat de faptul că nu știu ce va fi în această perioadă cu statul și că avem obișnuința să ne asumăm acțiunile, nu și consecințele. Mai cred că anticipatele sunt inevitabile și pot avea loc anul viitor, dar cu o asumare clară și cu evitarea unui eventual haos instituțional, dar și diminuarea consecințelor negative pentru cetățenii statului.
Dinu Plîngău / facebook.com
Preluat de la: Timpul.md