De ce a sărit cursul euro de PRAGUL psihologic de 5 lei și care sunt șansele să coboare sub el? Explicațiile și previziunile președintelui CFA România

Analistul fiscal Adrian Codirlașu, președinte al Asociației CFA România, explică, într-un scurt interviu pentru Gândul, de ce a sărit cursul de schimb euro/leu peste cursul maxim inclus în cele mai recente estimări ale profesioniștilor în investiții și la ce să ne așteptăm în următoarea perioadă.

„În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 79% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,0735 lei pentru un euro”, arată cel mai recent raport privind Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România, transmis de președintele organizației, Adrian Codirlașu, pe 28 aprilie, deci cu șase zile înainte de startul votării în secțiile din țară în turul 1 al alegerilor prezidențiale.

Luni, 5 mai, la șapte zile de la comunicat și ziua după aflarea rezultatelor scrutinului, cursul a început să urce față de cel de vineri, iar marți a depășit pragul de 5 lei și de departe cotația maximă pentru orizontul de timp de jumătate de an, trend continuat miercuri.

Banca Națională a României a publicat, miercuri, la ora 13, cursul de 5,0991 de lei pentru un euro, o creștere consistentă față de cotația băncii centrale de marți, prima zi în care depășise pragul psihologic, respectiv 5,0378 de lei. Este o creștere nominală de 0.0613 de lei, în contextul în care în ultima perioadă, ecartul era de cel mult 0.0002 de lei de la o zi la alta. Procentual, creșterea este de 1,3% de marți până miercuri. Raportat la cursul de vineri, 2 mai, ultimul curs înaintea turului 1 al alegerilor prezidențiale din țară, de 4,9773 lei, avansul este de 2,4%.

Contactat telefonic de reporterul Gândul, Adrian Codirlașu a explicat de unde vine diferența dintre estimările organizației formate din analiști fiscală și profesioniști în investiții și noua realitate de la casele de schimb valutar.

„Sondajul nostru se baza pe niște așteptări de bază, în scenariul de bază. Acum nu mai suntem în scenariu de bază, ci în scenariu de risc. Suntem deocamdată în scenariul de risc, cu riscul de a intra în scenariul de criză”, a explicat președintele CFA România.

Adrian Codirlașu a detaliat ce s-a întâmplat în ultima săptămână, cu referințe la criza economică de acum aproximativ 16 ani.

„S-au întâmplat mai multe lucruri suprapuse și singurul exemplu pe care îl văd comparabil cu ce se acum este 2009. Și atunci politica fiscală era nesustenabilă și atunci erau deficitele gemene, deci de cont curent și deficitul bugetar, nesustenabile. Atunci ce s-a mai întâmplat? A venit un rating downgrade (scădere a ratingului – n.r.) peste noi în categoria Junk. Acum vedem că tocmai ce o foarte mare bancă de investiți americană atașează practic din raport 50% șanse să se întâmple lucrul acesta – ca de asta spun că încă n-am intrat în scenariul de criză, dar avem 50% probabilitate să mergem acolo”, a explicat analistul fiscal.

JP Morgan, cea mai mare bancă americană de investiții de pe Wall Street, a transmis marți, după rezultatul alegerilor, că mizează pe moneda euro față de leul românesc, după primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, scrie Reuters. Într-o notă recentă, banca a schițat scenarii care includ o devalorizare de 3-5% și una de 15-20%. „Am argumenta pentru o probabilitate de 50/50 între cele două scenarii de devalorizare, dar evoluțiile de pe teren vor conta enorm”, a declarat Anezka Christovova, de la JP Morgan, într-o notă adresată investitorilor.

În aceeași comparație, un alt șoc a venit în 2009 din afara României,a fost falimentul Lehman Brothers, acum este vorba de criza politică.

„Toate lucruri astea au dus la practic schimbarea fundamentelor economiei românești și a perspectivelor, mai ales că investorii se uită la perspective, și s-au schimbat aceste perspective. Și atunci vedem ce s-a întâmplat pe toate componentele pieței financiare: vedem pe bursă, care a scăzut (luni și marți – n.r.) titlurile de stat românești care au pierdut valoare, ROBOR-ul care a crescut și cursul de schimb care începând de ieri s-a depreciat, iar ieri a fost că o evoluție spectaculoasă, aș putea spune” , a detaliat Adrian Codirlașu.

Potrivit specialistului, după creșterea de la ora 11:00, cursul a încheiat la undeva la valoarea de 5,09 lei/euro, iar miercuri a stagnat la cât a încheiat ziua precedentă.

„A fost mai liniștită astăzi piața valutară”, a apreciat Adrian Codirlașu.

Toți indicii care arată evoluția companiilor listate pe piața de capital din România au început să treacă pe verde, cu creșteri modeste, majoritatea subutinare, miercuri după două zile în care a Bursa de Valori București (BVB) a deschis pe roșu, în contextul rezultatelor oficiale ale votului la primul tur al alegerilor prezidențiale, încheiate duminică, la ora 21:00.  câștigate de suveranistul George Simion (AUR), care va intra în turul doi cu independentul Nicușor Dan.

Întrebat dacă putea fi mai rău de atât, situație evitată prin intervențiile BNR, analistul fiscal a explicat cum a dedus că a intervenit BNR, măsură comunicată oficial chiar de banca centrală.

„Da, BNR a intervenit și cum vedem că a intervenit – a comunicat și BNR că a intervenit, și a mai comunicat ceva BNR: ROBOR, ratele de dobândă de pe piață monetară, cursul și cu rata de dobândă de piață monetară sunt foarte strâns corelate. Deci atunci banca centrală când intervine de face de fapt? Ea vinde euro din rezerve și primește în schimb pe acei euro vânduți lei. Așa ar rămân mai puțin lei pe piață și atunci dobânda ROBOR crește. Deci practic va trebui să luăm o decizie. Decizia, mă rog, e la nivelul băncii centrale: în ce combinație de rată de dobândă, de piață monetară și depreciere”, a detaliat președintele CFA România.

„Deci cu siguranță cursul rămâne depreciat și s-ar putea chiar să se mai deprecieze, ratele de dobândă vor crește. Pentru că acesta este riscul economiei românești”, estimează Adrian Codirlașu, avansând un termen scurt, de câteva săptămâni.

Întrebat dacă credeți că o să coboare cursul sub 5 lei/euro în viitorul apropiat sau îndepărtat, Adrian Codirlașu se raportează la trecut.

„Dacă mă uit la istorie, mereu când a avut o creștere bruscă, leul n-a mai coborât de unde a plecat. Nu cred că va mai ajunge sub 5 lei/euro”, nu cred că va mai ajunge”, a conchis președintele CFA România.

Citiți și:

Indicii bursieri au început să aibă valori pozitive, după două zile în care Bursa de Valori București a deschis pe roșu. Principalele creșteri

SALARIILE nete ale românilor au CRESCUT de peste 16.000 de ori, nominal, în ultimii 34 de ani. Cât de mult încasează în plus în mod real față de 1990 – INFOGRAFIC



Madalina Prundea

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate
articolele

Preluat de la: Timpul.md