DATE ALARMANTE! Peste 800 de copii, INFECTAŢI cu noul coronavirus în Moldova

Peste 800 de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii, în prezent, 353 de copii testați pozitiv cu noul coronavirus sunt tratați în spitale.

În Secția Diagnostic din spitalul de pe strada Mihail Lomonosov sunt internați 22 de pacienți.

COVID-19 îi afectează pe micii pacienți la fel ca și pe adulți. SARS-CoV-2 îi pune în pericol, în special, pe cei care suferă de alte afecțiuni și cu imunitatea scăzută. 

„Virusul afectează toate organele interne, inclusiv plămânii, rinichii, inima. Copii fac pneumonii, nefrite toxice, infecții ale căilor urinare. Ne este greu, deocamdată, să spunem ce urmări ar putea avea boala. Sunt cazuri de patologii post -COVID-19, precum Boala Kawasaki, o maladie foarte rară. Deocamdată, nu se știe cum virusul afectează fătul”, spune medicul infecționist-pediatru, Olesea Olevschi.

Până acum, dna Olevschi a ajutat mai mult de 100 de minori să învingă coronavirusul. Cel mai mult a marcat-o lupta pentru viață a unei copile de 12 ani.

„Micuța avea pneumonie bazală pe stânga. Boala s-a manifestat mai mult prin tuse seacă. I s-a făcut radiografia aproape zilnic. Practic, copilul a stat 25-26 de zile în spital. Tratamentul pneumoniei a durat 14-15 zile, plus perioada de reabilitare și testarea finală. A fost un caz complicat”, a spus medicul infecționist-pediatru, Olesea Olevschi.

Unii pacienți se vindecă în 14-15 zile. În cazul altora, tratamentul poate dura și 38 de zile.

„În ultima perioadă avem o creștere a numărului de îmbolnăviri și de spitalizări”, afirmă medicul infecționist, Diana Vlad.

Medicii îndeamnă părinții să fie responsabili de sănătatea celor mici, să le pună măști, să evite locurile aglomerate și terenurile de joacă.

„Rugăm mamele să fie atente, să nu iasă cu copii în locurile unde se adună mai mult de trei persoane, să evite contactul cu oamenii străini, cu orice persoană din familie care manifestă un semn clinic de infecție respiratorie. Se recomandă cât mai des spălarea mâinilor, dezinfectarea spațiilor, aerisirea încăperilor. Dacă nu vom respecta regulile și recomandările, riscăm să ne ciocnim cu un colaps cauzat de lipsa locurilor în instituțiile medicale”, atenționează Diana Vlad.

Infirmiera Eudochia Bivol a ajuns cu uşurinţă la inimile copiilor. Femeia plantează flori, face ordine și instalează figurine în părculețul din curtea spitalului, aflat chiar sub ochii micuților care nu mai obosesc să-l privească. Ea speră că gestul său îi ajută să treacă mai ușor peste boală.

„Ei stau mereu în saloane, nu pot ieși afară. Mă privesc în timp ce amenajez și, într-un fel, le pare bine. Înfrumusețez terenul cu figuri de animale, căsuțe, păsări. Îi încurajăm cu ce putem”, spune infirmiera.

De la începutul pandemiei 824 de minori au fost infectaţi cu noul coronavirus. 67 dintre copii au vârsta de până la un an. 

Până în prezent 471 de copii și adolescenți au fost trataţi. 


Preluat de la: Publika.md