Cumpărături online pe timp de carantină. Cum să nu cădem în plasa comercianţilor cu obrazul gros

Perioada de carantină este una propice pentru vânzările online, însă nu toţi comercianţii pun în prim plan interesele consumatorilor. Potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, pe parcursul ultimei luni s-au înregistrat 52 de apeluri telefonice şi 11 plângeri depuse electronic pe segmentul comerţ online. Anterior, lunar, pe acest segment se înregistrau în medie cinci apeluri şi până la cinci plângeri. Iată de ce, pentru a nu cădea în plasa comercianţilor cu obrazul gros, responsabilii din cadrul agenţiei ne vin în ajutor cu câteva recomandări.

ANDRIAN BUNDUC, şef adjunct, direcţia relaţii cu consumatorii: 
„Toţi consumatorii care au decis să facă o achiziţie online ar trebui să poată diferenţia o pagină electronică de comerţ şi o pagină de socializare. În spatele unei pagini de socializare de fiecare dată întâlnim persoane fizice care nici cum nu întrunesc condiţiile legale impuse de Republicii Moldova. „

După ce am selectat comerciantul, dar şi produsul dorit, trebuie aleasă metoda de achitare, online sau în numerar.

ANDRIAN BUNDUC, şef adjunct, direcţia relaţii cu consumatorii: „Cea mai bună modalitate de plată este atunci când dumneavoastră beneficiaţi deja livrat la dumneavoastră acasă. Din motiv că, dumneavoastră puteţi despacheta şi verifica integritatea produsului. Aceasta vă va oferi o încredere deplină şi ulterior, dumneavoastră nu o să fiţi obligată să faceţi declaraţii referitor la deficienţele produsului „

Atunci când aţi primit livrarea, este foarte important să verificaţi, în faţa curierului, produsul primit. Cereţi bonul de casă.

„Consumatorul este în drept să apeleze vânzătorul de produs şi să solicite de la el un bon de plată sau să solicite de la curier eliberarea acestuia. Atunci când nici vânzătorul, nici curierul nu îi poate oferi un bon de plată, consumatorul are dreptul să se refuze.”

Dacă aţi achiziţionat un produs necalitativ, iar comerciantul nu doreşte să îl schimbe sau să returneze banii vă puteţi adresa la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor. În această perioadă, agenţia activează de la distanţă. Astfel, plângerile pot fi depuse telefonic, la numerele 022-74-64-14, 022-51-51-51 sau în format electronic la compartimentul „depune o plângere” de pe pagina oficială a agenţiei. Condiţia de bază este deţinerea unui bon de plată.


Preluat de la: Publika.md