Cum vor activa din 1 septembrie școlile cu un număr mare de elevi

Directorii a peste 30 de şcoli din Capitală sunt puşi la grea încercare în preajma noului an de învăţământ. Din cauza numărului mare de elevi, acestora le este tot mai greu să aleagă modelul de învăţare. Profesorii și părinții optează pentru prezența fizică a acestora la ore.

Liceul ”Mihail Berezovschi” este frecventat de 2.200 de elevi, iar în clase sunt şi câte 36 de copii.

Cei mai mici vor veni la fiecare zi la ore şi vor învăţa în două schimburi.

O lecţie va dura 30 de minute, iar profesorii vor primi adaos la salariu, pentru că vor sta mai mult la muncă. Restul claselor vor avea ore a câte 45 de minute, dar elevii vor veni la şcoală pe rând.

„În sala de clasă în care va avea loc lecţia, va fi deschis calculatorul cu camera web, ca să poată auzi copilul lecţia predată de profesor”, a spus directorul Liceului Teoretic „Mihail Berezovschi”, Ana Eremei-Berezovschi.

La Liceul „Onisifor Ghibu”, sălile de coregrafie, cea de festivităţi şi cea de sport vor fi transformate în clase pentru elevii dintr-a întâia. Restul copiilor vor face ore combinate: cât timp o parte vor veni la ore, ceilalţi vor studia de acasă.

„Nu ne-am dus în două schimburi, pentru că aici sunt costuri suplimentare, avem nevoie de mijloace financiare suplimentare. Şi am considerat că aşa nu va fi nici pentru profesor foarte complicat, să facă atâtea ore, pentru că noi cadre didactice nu avem”, a declarat directorul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, Elena Cernei.

După cele câteva luni în care elevii au făcut ore online, directorii mizează mai mult pe sistemul de învăţământ tradiţional.

„Să spunem că suntem satisfăcuţi o sută de procente, am spune neadevărul. Chiar dacă statisticile arată altceva, noi ştim că realitatea este altfel. Profesorii care au fost mai îndrăzneţi au făcut lecţii online, ceilalţi au fost mai modeşti şi au lucrat pe platforma classroom”, a declarat directorul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, Elena Cernei.

Decizia privind modul de organizare a învăţământului este pusă pe umerii directorilor instituţiilor. Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat că în Chişinău sunt 30 de şcoli suprasolicitate:

„Ne va fi foarte dificil să organizăm procesul educaţional ţinând cont de faptul că foarte multe instituţi sunt suprasolicitate. 30 de instituţii au acoperire de 100 de procente şi aici ne va fi complicat, pentru că nu va fi posibil de respectat acea distanţă socială”

Precedentul an şcolar s-a încheiat cu ore online, o premieră pentru sistemul de învăţământ. Autorităţile au anunţat că din 1 septembrie, elevii sunt aşteptaţi la şcoală, doar că orele nu vor mai fi la fel.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, 75 la sută dintre instituţii intenţionează să primească elevii în clase, cu asigurarea normelor de protecţie împotriva noului virus. Celelalte vor aplica învăţământul combinat, mai exact lecţii cu prezenţa elevilor, dar şi ore online.


Preluat de la: Publika.md