Ficatul tău este filtrul tău neobosit care lucrează neobosit, mai ales dacă ai un stil de viață activ: antrenamentele, programele încărcate și zilele aglomerate îi cer să funcționeze la maximum. Îți curăță sângele, procesează toxinele și te ajută să te menții tonifiată. Dar obiceiurile greșite îl pot suprasolicita. Mai jos, vom vorbi despre cum să menținem sănătatea ficatului pentru omul modern.
Un stil de viață activ nu este doar un plus pentru sănătate și formă fizică, ci și o provocare pentru ficat în același timp. Printre factorii care contribuie la creșterea stresului asupra acestuia se numără astfel
exercițiile fizice intense – ficatul trebuie să muncească din greu pentru a neutraliza toxinele produse în timpul efortului;
gustări rapide sau alimente grase „pe fugă”;
alcoolul sau băuturile energizante pentru a vă menține energic;
stresul, care perturbă metabolismul;
lipsa somnului, care interferează cu recuperarea sa.
Știm cu toții că ficatul este unul dintre puținele organe care sunt capabile să se regenereze. Dar pentru recuperarea sa este necesar să creăm condiții speciale sau cel puțin să nu-l „încărcăm cu muncă” prea mult.
Chiar acum puteți începe să vă susțineți ficatul. Acest lucru nu necesită eforturi speciale sau cheltuieli financiare. Astfel, pentru a crea condiții favorabile de lucru pentru acest organ, va fi suficient să:
beți 1,5-2 litri de apă pură pe zi – acest lucru va ajuta la eliminarea toxinelor și va reduce sarcina ficatului (puteți crește cantitatea de apă doar dacă nu aveți probleme renale);
adăugați legume (broccoli, sfeclă roșie) și verdețuri (spanac, rucola) în dieta dumneavoastră – acestea sunt bogate în antioxidanți care protejează celulele hepatice;
odihniți-vă după un antrenament – acordați-vă 15-20 de minute de relaxare după un antrenament pentru a îmbunătăți fluxul sanguin către organe.
reduceți consumul de cofeină și zahăr – acestea fac ficatul să lucreze peste program.
În plus, medicii pot recomanda consumul de infuzii de mușețel, ciulin de lapte sau păpădie: acestea stimulează producția de bilă și curățarea ficatului.
Vă rugăm să rețineți: chiar și ceaiurile din plante „inofensive” pot fi utilizate în consultare cu un medic.
Dacă simțiți disconfort în zona subcostală dreaptă sau un gust amar în gură, trebuie să consultați un medic: un medic generalist sau un hepatolog. Medicul vă poate recomanda hepatoprotectori, medicamente speciale pentru protejarea și susținerea ficatului.
Vă rugăm să rețineți: orice medicamente și suplimente pot fi prescrise numai de un medic – în funcție de diagnostic și de gradul de afectare a ficatului.
Hepatoprotectorii sunt larg reprezentați pe piața farmaceutică și a nutriției sportive. Cele mai populare pot fi considerate preparatele pe bază de:
fosfolipide esențiale (din boabe de soia);
ciulinul laptelui (silimarină);
măceșe;
anghinare;
S-adenozilmetionină;
arginină;
ornitină.
Cel mai popular, dar în același timp eficient și sigur grup de hepatoprotectori sunt fosfolipidele esențiale derivate din boabe de soia. Aceste lipide nu diferă în niciun fel de învelișurile celulelor hepatice umane, dar sunt mai active.
Unul dintre cei mai buni reprezentanți ai medicamentelor din acest grup este Essentiale Forte, care este produs de compania farmaceutică Sanofi. Luarea remediului restabilește celulele hepatice deja deteriorate și, de asemenea, le protejează pe cele sănătoase de efectele negative ale toxinelor și radicalilor liberi.
Cât timp să luați acest medicament, medicul determină – în funcție de gradul de afectare a ficatului, stilul de viață, dieta și alți factori. Este necesar să urmați cu strictețe toate recomandările unui medic specialist.
Vă dorim multă sănătate!
Preluat de la: Timpul.md