Cum purtăm corect măştile de protecţie. Recomandările epidemiologilor

Respectarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate, precum și purtarea măștilor sunt principalele recomandări ale specialiștilor, pentru prevenirea riscului de infectare cu noul coronavirus. Totodată, aceștia menționează că masca trebuie purtată doar în spațiile închise, în transportul public și în locurile aglomerate.

Pe lângă faptul că masca de protecţie a devenit un accesoriu indispensabil, aceasta trebuie purtată corect, afirmă epidemiologii. 

„Obligatoriu este să purtăm corect masca, ca să acopere atât nasul, cât și gura și cel mai important este să nu ne atingem masca cu mâinile murdare, chiar și cu mănușile îmbrăcate. Mănușile odată contaminate și când punem mâna pe mască, virusul poate să rămână și atunci există riscul de a ne autocontamina”, a afirmat șefa de direcţie, ANSP, Natalia Silitrari.

Totodată, specialiștii nu recomandă purtarea măștilor de către copiii sub doi ani și asta deoarece există riscul de a se sufoca.

Specialiștii mai spun că masca trebuie purtată chiar și pe timp de vară, dar numai în locurile aglomerate. 

„Există riscul ca aerul să nu fie răcit și să inspirăm iarăși particulele noastre sau saliva care o producem în timpul expirației, dar riscul este nu atât de mare dacă să luăm prin comparație”, a menţionat șefa de direcţie, ANSP, Natalia Silitrari.

Tendinţa de a purta incorect masca sanitară, precum şi de a o atinge mereu, se explică prin faptul că oamenii încă nu s-au obișnuit cu acest lucru.

„Este poate mai specific pentru moldoveni să nu respecte foarte riguros restricțiile impuse de autorități, dar totuși trebuie privit din perspectiva că asta este ceva cu totul nou, ceva neobișnuit”, a spus sociologul, Andrei Luchian.

Conform unor studii realizate în SUA, oamenii au tendința de a-și atinge fața de cel puțin 20 de ori pe oră, ceea ce ar putea favoriza riscul de infectare cu noul coronavirus.


Preluat de la: Publika.md