Cu ajutorul laserului, arheologii au descoperit ruinele unei așezări antice unice

Satul, format din aproximativ douăzeci de colibe rotunde amplasate în jurul unei piețe centrale, ar fi putut fi locuită de o comunitate galică între secolele VIII și V î.Hr. Galii, un popor celtic, pe teritoriul Franței de astăzi, precum și în părți din vestul Germaniei, nordul Italiei și Belgia, constituiau triburi independente conduse de o clasă agricolă.

Descoperirea satului din Cap d'Erqui a fost posibilă datorită tehnologiei LiDAR dezvoltată de INRAE. Această tehnologie folosește lasere pentru a scana pămîntul și a crea reconstrucții detaliate, permițînd descoperirea structurilor ascunse sub pămînt fără a fi nevoie de săpături.

Jean-Yves Pesquebrel, arheolog la Institutul Național de Cercetări Arheologice Electronice Realiste, a exprimat importanța descoperirii: „Această descoperire excepțională ne permite să înțelegem mai bine viața de zi cu zi a galilor din epoca fierului și deschide calea către noi descoperiri importante.”

Descoperirea satului de la Cap d'Erqui evidențiază potențialul tehnologiei LiDAR în cercetarea arheologică, deschizînd ușa către noi descoperiri și către studierea unor situri arheologice inaccesibile pînă acum.


Preluat de la: Noi.md