Conform CSM, în cazul bărbatului căruia i s-a respins cererea de azil, după aproape jumătate de an de la reținerea sa, și care a contestat decizia în instanța de judecată, „tergiversarea examinării cauzei se datorează unor incidente procesuale, cît și acțiunilor unor autorități implicate în examinarea cazului”.
„În baza prevederilor legale, aplicabile speței, se interzice extrădarea persoanelor în lipsa hotărîrii irevocabile adoptate în baza cererii de chemare în judecată privind contestarea actului Inspectoratului General pentru Migrație, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana aflîndu-se în imposibilitate examinării în fond a demersurilor de extrădare nominalizate”, notează Consiliul.
În privința contestațiile depuse de cetățeanul turc împotriva deciziei IGM, CSM subliniază că cererile acestuia au fost respinse de patru ori, ultima dată în la începutul lunii iulie.
„Totodată, în perioada anilor 2022-2024 pe rolul Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău s-au aflat patru cauze de contencios administrativ împotriva Inspectoratului General pentru Migrație cu privire la contestarea actului administrativ individual defavorabil. În trei cauze, instanța de judecată a declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată a cetățeanului turc împotriva Inspectoratului General pentru Migrație privind contestarea actului administrativ defavorabil, obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil. În a patra cauză, prin hotărîrea Judecătoriei Chișinău sediul Centru din 3 iulie 2024 s-a respins ca neîntemeiată acțiunea depusă de cetățeanul străin împotriva Inspectoratului General pentru Migrație.
Reieșind din cele expuse, conchidem că afirmația expusă public, precum că în urma unor acțiuni de tergiversare a examinării cazului de la judecătorie și Curtea de Apel, hotărîrea emisă pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei Inspectoratului General pentru Migrație, a fost luată abia peste doi ani, nu corespunde realității.
Consiliul Superior al Magistraturii notează că tergiversarea examinării cauzei se datorează unor incidente procesuale, cît și acțiunilor unor autorități implicate în examinarea cazului dat.
CSM examinează posibilitatea propunerii unor modificări legislative pentru îmbunătățirea procedurilor de examinare a cauzelor în materie de azil, în comun cu alte instituții de stat.
În vederea examinării cu celeritate a cauzelor de acest gen, Consiliul va veni cu recomandări către instanțele de judecată”, se arată în comunicatul de presă al CSM.
Cetățeanul turc care a fost împușcat mortal miercuri, 10 iulie, a fost reținut de oamenii legii din R. Moldova la 26 mai 2022, fiind anunțat în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii. Acestuia îi fusese respinsă cererea de azil, dar a contestat decizia în instanță, timp în care extrădarea acestuia nu a putut fi examinată.
Preluat de la: Noi.md