Croaţia: Mii de oameni dorm în mașini sau în containere după ce casele le-au fost distruse de cutremure

Mii de persoane din mai multe localități din Croația centrală, ale căror case au fost distruse sau avariate de cutremurele care au lovit Croația săptămâna trecută, continuă să doarmă în mașini, containere sau locuințe improvizate, relatează EFE, transmite digi24.ro.

Un cutremur de 5,2 a lovit luni dimineaţă regiunea Petrinja – Sisak. Au urmat șase cutremure cu magnitudini cuprinse între 4 şi 5 grade. Apoi, marţi, a urmat cutremurul de 6,4, iar miercuri alte două seisme de intensitate medie.

Cutremurul cu magnitudinea 6,4 grade pe Richter şi cu epicentrul în oraşul Petrinja, din Croaţia centrală, a provocat 7 morţi, 26 de răniţi şi a distrus sau a avariat mii de case. Seismele minore care i-au urmat celui de marţea trecută au îngreunat operaţiunile de salvare.

Cetăţenii din zonă au prezentat până acum 9.000 de cereri de reconstrucţie sau de reparaţie a caselor lor.

„Am petrecut mai multe nopţi în maşină, iar acum parcă am renăscut”, a declarat unul dintre cei afectaţi ziarului Jutarnji list, după ce s-a adăpostit într-unul dintre containerele servind drept cazare temporară şi care au fost donate de Austria.

Aproximativ o mie de persoane au fost instalate în centre publice de adăpost, dar majoritatea locuitorilor, mulţi dintre ei agricultori sau crescători de vite, nu au dorit să-şi părăsească locuinţele de teamă să nu îşi piardă bunurile.

„Suntem foarte mulţumiţi. Avem încălzire, duşuri, două camere”, a declarat Maja Cvetnic postului local tv N1, care a fost cazat într-unul dintre aceste centre şi a cărui casă din Petrinja a fost distrusă.


Preluat de la: Publika.md