Germania continuă să înregistreze o creştere a noilor cazuri de COVID-19 de la o zi la alta, numărul raportat vineri ajungând la un nivel care nu s-a mai întâlnit din luna mai, în timp ce guvernul federal şi landurile caută soluţii în faţa acestei evoluţii amplificate de revenirea din vacanţe şi în contextul începerii anului şcolar, transmite agenţia EFE, citată de agerpres.ro.
Institutul Robert Koch (RKI) pentru boli infecţioase a raportat vineri 1.449 noi cazuri de contaminare în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanţ după 1 mai.
Cancelarul Angela Merkel, revenită miercuri din concediul estival, şi-a reluat întâlnirile cu responsabilii regionali, în căutarea unui consens pentru desfăşurarea activităţii şcolare.
”Educaţia este de competenţa landurilor – statele federale -, dar interesul comun, la toate nivelurile, este să dăm prioritate maximă unei reluări cât mai reuşite a şcolii”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert.
Conform practicii obişnuite în Germania, redeschiderea şcolilor se face gradual, la începutul lunii august fiind deschise şcolile în 6 din cele 16 landuri, activitatea educaţională reluându-se pe ansamblul ţării până la începutul lui septembrie. Dar au fost deja confirmate cazuri de COVID-19 în rândul unor elevi şi cadre didactice din şcolile redeschise, ceea ce a impus măsuri punctuale de izolare şi de suspendare a cursurilor.
Obiectivul acum este evitarea unei închideri generale a instituţiilor de învăţământ, cum s-a întâmplat începând din luna martie, şi pregătirea unui ”plan B” pentru eventualitatea unui al doilea val epidemic de proporţiile celui din primăvară.
Închiderea şcolilor în timpul acelui val a evidenţiat ”potenţialul” educaţiei prin mijloace digitale, a declarat copreşedinta Partidului Social-Democrat (SPD), Saskia Esken, care a participat la ultima reuniune a lui Merkel cu responsabilii regionali.
Guvernul de la Berlin încearcă să garanteze că toţi profesorii vor dispune de laptop-uri şi toţi elevii vor avea acces ieftin la internet. Şcolile şi liceele vor trebui să aibă acces la internetul în bandă largă, pentru aceasta executivul alocând o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro.
În urma creşterii cazurilor de COVID-19 importate – conform RKI unul din trei noi cazuri este importat -, începând de sâmbătă este obligatorie pentru persoanele revenite din zonele de risc să se testeze la intrarea în Germania sau să prezinte un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.
Pe baza criteriului ce are în vedere un prag de 50 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, Institutul Robert Koch a stabilit 130 de astfel de zone de risc epidemiologic, printre care şi o parte din România. Aproape întreg teritoriul Spaniei a fost declarat vineri zonă de risc epidemiologic.
Preluat de la: Publika.md