O echipă internaţională de cercetători a descoperit că noul coronavirus determină celulele infectate să dezvolte tentacule care ar putea accelera răspândirea maladiei în corpul uman.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California afirmă că „tentacule sinistre şi dezgustătoare” provoacă găuri în pereţii celulelor vecine, creând astfel un tub prin care virusul poate trece. Acest lucru ar putea face însă ca anumite medicamente împotriva cancerului să se dovedească eficiente pentru tratarea COVID-19.
Oamenii de ştiinţă se află abia la începutul procesului de înţelegere a varietăţii uriaşe de probleme de sănătate cauzate de noul coronavirus, din care unele ar putea avea efecte persistente asupra pacienţilor şi a sistemelor medicale timp de mulţi ani de acum înainte, potrivit unor medici şi experţi în maladii infecţioase, informează Reuters, citează Adevărul.
Pe lângă afecţiunile respiratorii care îi fac pe pacienţi să întâmpine mari dificultăţi atunci când respiră, coronavirusul atacă multe sisteme de organe, provocând în anumite cazuri distrugeri catastrofale.
Pe lângă dificultăţile respiratorii, pacienţii cu COVID-19 pot experimenta tulburări de coagulare a sângelui, care pot să ducă la accidente vasculare cerebrale, dar şi la inflamaţii severe, care afectează apoi numeroase organe interne. Noul coronavirus poate, de asemenea, să cauzeze complicaţii neurologice, care variază de la migrenă, ameţeală şi pierderea gustului şi a mirosului până la convulsii şi stări de confuzie.
În plus, recuperarea poate fi lentă, incompletă şi costisitoare, cu un impact uriaş asupra calităţii vieţii pacientului.
Preluat de la: Publika.md