Coronavirusul poate rezista la nivelul ochilor până la 20 de zile

Un nou studiu efectuat de cercetătorii italieni pe o pacientă cu COVID-19 a sugerat că virusul a rămas la nivelul ochilor mai mult decât în nas, circa 20 de zile. Italianca în vârstă de 65 de ani a călătorit la Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei de coronavirus.

Infecția cu coronavirus poate provoca la o foarte mică parte a pacienților, circa 1%, și conjuctivită. Această afecțiune inflamatorie a ochilor este cunoscută și ca „boala ochilor roșii”. Deși coronavirusul se răspândește în primul rând prin contact foarte apropiat sau prin picături din tuse sau strănut, cercetătorii susțin că și secrețiile lacrimale pot conține virusul.

Cazul pacientei infectate din Italia, căreia i s-a descoperit coronavirus la nivelul ochilor, este un exemplu clar că trebuie să acordă o atenție sporită spălării mâinilor cu apă și săpun și să evităm să ne atingem gura, nasul și ochii. Femeia din studiu a fost plasată în izolare la Institutul Național pentru Boli Infecțioase Lazzaro Spallanzani din Roma. Ea a raportat simptome tipice unui pacient cu coronavirus infectat, cum ar fi tuse uscată, dureri în gât, cavitatea nazală inflamată și conjunctivită la ambii ochi. Ocazional, a fost raportată conjunctivită printre simptomele COVID-19. Este similar cu infecțiile cauzate de alte coronavirusuri care au infectat oamenii în trecut

Deși este considerat un simptom rar, informațiile arată că virusul poate fi transmis prin aer de la persoanele care suferă de conjunctivită. Conjunctivita este o iritație a ochilor care provoacă înroșire, umflare și uneori lăcrimare. Medicii spun că oricine se duce la medic cu ochi roșii, suspectând că are conjunctivită, și care, de asemenea, se confruntă cu tuse, dificultăți respiratorii și care a călătorit recent în zone cunoscute cu focare, ar putea fi pozitiv pentru COVID-19.

S-ar putea să confundăm COVID-19 cu alergia de primăvară. Sezonul alergiilor la polen e în toi și poți confunda ușor simptmele acestora cu cele ale COVID-19. Tuse, secreții nazare sau dureri de cap, inclusiv conjuctivită. De aceea, pentru medici poate di dificil să-ți pună diagnosticul corect. Dacă știi că ești alergi la polen, e indicat să stai în casă. Dar dacă e musai să ieși, cel mai bine e să porți întotdeauna mască. O persoană alergică poate fi și un agent de transmitere a coronavirusului mult mai activ, deoarece strănută mai des. 


Preluat de la: Timpul.md