Studiul asociază consumul de îndulcitori cu modificări hormonale și dezechilibre ale microbiomului intestinal, care pot accelera instalarea pubertății. Cercetătorii au descoperit că cu cît adolescenții consumă mai mulți dintre acești îndulcitori, cu atît riscul de pubertate precoce este mai mare. Studiul evidențiază, de asemenea, diferențe de gen în modul în care îndulcitorii afectează băieții și fetele.
La băieți, consumul de sucraloză a fost asociat cu un risc mai mare de pubertate precoce centrală. La fete, consumul de glicirizină, sucraloză și zaharuri adăugate a fost legat de un risc crescut al aceleiași afecțiuni.
Cercetările anterioare au arătat că anumiți îndulcitori pot influența direct hormonii și microbiomul intestinal. De exemplu, acesulfamul de potasiu (AceK) a fost asociat cu eliberarea hormonilor implicați în pubertate, iar glicirizina (din lemn dulce) cu dezechilibrul florei intestinale.
Pubertatea precoce centrală, o formă de pubertate timpurie, este tot mai frecventă și poate duce la distres emoțional, statură adultă mai scundă și un risc crescut de tulburări metabolice și reproductive pe termen lung.
Preluat de la: Noi.md