Construcţie neobişnuită la Ungheni. Cândva punct strategic de monitorizare a avioanelor, acum un loc părăsit (FOTOREPORT)

Cândva punct strategic de monitorizare a avioanelor ce survolează spaţiul ţării , acum un loc părăsit. Vorbim despre o construcție neobişnuită, din raionul Ungheni cu potenţial turistic nevalorificat. Obiectul de forma unei sfere, se află pe un deal din apropierea satului Mirceşti, cu o vedere panoramică de 360 de grade. 

Sfera neobişnuită este parte a unui buncăr, rămas nefuncţional de mai bine de 20 de ani. Grigore Cucoară este unul din foştii angajaţi ai Staţiei de Urmărire a avioanelor şi altor obiecte de zbor şi îşi aduce aminte cu nostalgie de vremurile când clădirea neobişnuită avea un rol important. 

„Noi ne uitam după avioane, altceva nu făceam aici, rachete nu am avut, aşa că nu am avut, numai la Străşeni dacă se făcea ceva. Şi noi ne uitam după hotar, cel mai tare ne uitam după hotarul cu România”, a spus Grigore Cucoară. 

Misiunea echipei de observatori era una dificilă, spune bărbatul, care mai precizează că se muncea în ture 24 din 24. 

„În spatele meu se află, cum era pe timpuri punctul de comandă. Stăteau ofiţerii de serviciu aici, stătea a câte 24 de ore. Când ieșeai din tură parcă vedeai părinţii”, a spus Grigore Cucoară.

În prezent, accesul în interiorul clădirii nu este restricţionat, dar starea buncărului este deplorabilă şi prezintă pericol pentru vizitatori. 

„Aici se afla literatura secretă a staţiilor, camera pentru făcut fotografii pentru că noi fotografiam ecranul zi şi noapte. Aici era o uşă din fier, se închidea ermetic, ca şi cum ar fi la o corabie. Să nu mai intre nimic, nu intra aer”, a menţionat Grigore Cucoară.

Bărbatul spune că în interior este o adevărată pivniţă, iar pentru a ajunge în sala strategică, und eerau toate punctele de comandă, trebuia să coboare 27 de trepte.

„Iată eu sunt aici şi iată soldaţii mei care erau aici. Care erau la staţie, făceau de serviciu, care era cu mine”, a spus bărbatul. 

„Cupola a fost instalată, nu pot să vă spun exact dar îmi pare că prin 78. El a fost instalat de aceea că staţia care măsura înălţimea la avione, antenele se rupeau. Ele erau făcute din aluminiu dur şi erau foarte scumpe”,  a spus Grigore Cucoară.

Oamenii din Mirceşti îşi amintesc de vremurile când staţia era funcţională, dar unii spun că locul avea o altă destinaţie.

„Acolo stăteau soldaţii, pe timp de război. Când eram în şcoală ne duceam în excursie acolo”.

„A fost o structură sovietică de apărare contra Prutului”.

„Au fost soldaţi aici, aveau căruţe, aveau cai de acei mari care de la război rămaşi de la nemţi, nişte „catâri” de acei mari. Cărau pâinea de la Corneşti, apă duceau, amu deja au început cu maşină dar deodată se foloseau de acea căruţă”.

În prezent, în apropierea buncărului neobişnuit se înalţă Mănăstirea Sfântul Ilie. Cei care ajung prin aceste locuri, pot admira construcţia neobşnuită. 


Preluat de la: Publika.md