Rezoluţia, adoptată în aplauze, cu 14 voturi pentru şi o abţinere, „cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadanului”, – care a început deja în urmă cu două săptămîni -, care ar trebui să „ducă la o încetare a focului de durată”, şi „cere eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor”.
„Timp de cinci luni, poporul palestinian a suferit teribil. Această baie de sînge a continuat prea mult timp. Este obligaţia noastră să-i punem capăt. În cele din urmă, Consiliul de Securitate îşi asumă responsabilităţile”, a declarat ambasadorul algerian Amar Bendjama, chiar dacă rezoluţiile Consiliului, cu caracter obligatoriu, sînt cu regularitate ignorate de statele în cauză.
Spre deosebire de textul american respins vineri prin veto de Rusia şi China, rezoluţia adoptată luni nu leagă aceste solicitări de eforturile diplomatice ale Qatarului, Statelor Unite şi Egiptului, chiar dacă „recunoaşte” existenţa acestor discuţii care vizează un armistiţiu însoţit de un schimb de ostatici din Gaza şi de prizonieri palestinieni.
Rusia şi China au respins vineri un proiect de rezoluţie american care sublinia „necesitatea” unei „încetări imediate a focului” în Gaza în legatură cu negocierile pentru eliberarea ostaticilor capturaţi în timpul atacului sîngeros şi fără precedent al Hamas din 7 octombrie de pe teritoriul israelian.
Unii observatori au vazut acest pas ca o evoluţie substanţială a poziţiei Washingtonului, aflat sub presiune pentru a-şi limita sprijinul pentru Israel, în timp ce ofensiva israeliană s-a soldat cu peste 32.000 de morţi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclava palestiniană.
Rezoluţia adoptată luni este rezultatul eforturilor membrilor nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care au negociat tot weekendul cu Statele Unite pentru a încerca să evite un alt eşec, potrivit unor surse diplomatice.
Rezoluţia cere, de asemenea, „înlăturarea tuturor obstacolelor” din calea livrării ajutorului umanitar pentru populaţia din Gaza.
Noua rezoluţie condamnă totodată „toate actele teroriste”, însă fără a menţiona atacurile Hamas din 7 octombrie, care au condus la moartea a cel puţin 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Preluat de la: Noi.md