Mai mulți pacienți internați cu COVID-19 la spitalul raional din Strășeni se plâng pe condiții inumane de tratament. Aceștia au publicat pe rețelele de socializare imagini din Secţia de Boli Infecţioase, în care apar pereți jerpeliți și plini de mucegai, grupuri sanitare defecte și mobilă distrusă. În plus bolnavii afirmă că sunt lăsați pe cont propriu, iar personalul medical îi evită, de frică să nu se infecteze.
Într-o postare pe Facebook, Zina Mînăscurtă a povestit despre condiţiile în care este tratată mama sa, care este diagnosticată cu COVID-19.
”E catastrofă adevărată. Bolnavii stau în condiţii inumane, fără toaletă şi baie. Sunt nevoiţi să meargă în alt bloc unde, la fel, sunt pacienţi infectati sau chiar afară, în buruieni, pentru a-şi satisface nevoile personale, asta în condiţiile în care pacienţii au diaree şi este nevoie de igienă, a scris femeia.
Ulterior, ea ne-a spus la telefon că este indignată de atitudinea autorităţilor, întrucât realitatea este total diferită faţă de ceea ce declară public.
„Ziua îşi găsesc locuşorul şi seara îşi iau sticlele cu apă încălzite la soare şi se duc şi fac baie. Spune la televizor doamna ministră, spălaţi mîinile, spălaţi mâinele, şi să nu fie mizerie. Care mâini? Că apa e neagră ca pământul.”
Mai mult, femeia susține că pacienţii sunt neglijaţi şi insultaţi de personalul medical.
„Demoralizare totală a pacienţilor. Totală. Dau vina unii pe alţii, că trebuia voi din schimbul trecut, că trebuia din schimbul viitor şi îi lasă aşa. Curăţenie nu fac că le e frică să nu se infecteze. Sunt insultate, li se spune că dacă nu le place condiţiile, altele mai bune nu-s.”
Despre condiţiile deplorabile din secția de Boli Infecțioase ne-a povestit şi o altă pacientă internată acolo acum câteva săptămâni. Femeia ne-a rugat să nu-i divulgăm identitatea, întrucât nu vrea să aibă probleme cu autorităţile.
„Am fost nevoită să-mi aduc de acasă un „lighean” ca să mă pot spăla. Acolo apă caldă nici nu visezi să fie. Veceul cela era spart, mereu curgea din el şi mirosea foarte urât. Îmi era frică că nu o să ies de acolo cu COVID, dar o să ies cu altceva mai grav.”
Solicitată să comenteze acuzațiile pacienților, directorul instituţiei s-a arătat nedumerită de atitudinea acestora și i-a învinuit de lipsă de recunoștință.
„Apă este, baie este, veceu este, medicamente sunt, lucrători medicali sunt non-stop. Atunci când te-a scăpat deja de la urgie deja apare timp de a poza.”
Reprezentanții Ministerului Sănătăţii aruncă toată responsabilitatea pe umerii administrației raionale.
CRISTINA STRATULAT, consilier al Ministrului Sănătăţii: „Insituţia medicală este în subordinea consiliului raional care este direct responsabil de infrastructura şi dotarea insituţiei. Ministerul este responsabil de politici în domeniul de sănătate.”
Cei de la Consiliul raional nu au fost însă de găsit pentru a-și prezenta poziția. Nu este pentru prima dată când oamenii se plâng pe condițiile din instituțiile sanitare. Anterior, de situaţii similare s-au plâns şi pacienţi care s-au tratat de COVID-19 în spitalele din Florești şi Orhei.
Preluat de la: Publika.md