Companiile care au sponsorizat lucrările de reabilitare a scuarurilor "Bucuriei" şi "Butoiaş" se judecă cu Primăria Capitalei

Companiile care au sponsorizat o parte din lucrările de reabilitare a Scuarului din strada Bucuriei şi a zonei pietonale din pădurea – parc „Butoiaş” au avut sau încă mai au litigii cu Primăria Chişinău. Asta susţine vicepreşedintele Comitetului Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale, Mihai Balan, care crede că astfel s-ar ascunde sub preş nişte înţelegeri între administraţia locală şi antreprenorii vizaţi.

Una dintre companiile de construcţii care, în această vară, au sponsorizat lucrările de amenajare a aleei din parcul „Butoiaş” se află într-un proces de judecată cu administraţia Capitalei. Totul din cauza unor neînţelegeri în privinţa construcţiei unui bloc de locuinţe.

„Pretura Buiucani a emis o prescripţie de a obliga agentul economic să elibereze terenul municipal şi să-l readucă în starea iniţială şi deasemenea, Pretura şi-a asumat responsabilitatea, în caz că până pe 2 martie nu se execută, va fi forţat terenul adus în starea iniţială. Vedem că au trecut deja vreo patru luni şi vedem că nu se întâmplă”, a declarat Mihai Balan, vicepreşedinte AO Comitetul Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale.

Pretorul sectorului Buiucani dă asigurări că terenul municipal va fi eliberat, iar în spatele sponsorizării nu există niciun pact secret între autorităţi şi compania de construcţii.

„O vom face în perioada următoare. Acolo avem o problemă tehnică. Eliberarea a circa 150 de metri ocupat pe care am întocmit acte trebuie să prevadă nemijlocit şi securizarea zonei, ceea ce la moment este cam dificil”, a precizat Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani.

În luna iulie a fost inaugurat cu mare fast şi scuarul din strada Bucuriei. Şi acolo lucrările de amenajare au fost sponsorizate de o companie care se judecă cu Primăria Chişinău din cauza stopării lucrărilor de construcţii a unui bloc de locuinţe cu nouă etaje pe strada Eugen Coca. Litigiul este examinat de Curtea de Apel.

„Pe de o parte acţionează în judecată Primăria, pe de altă parte ei sunt prieteni şi fac fapte bune. E o situaţie neclară şi acţiunile Primăriei sunte neclare”, a menţionat Mihai Balan, vicepreşedintele AO Comitetul Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale.

Reprezentanţii companiei implicate în procesul de judecată spun că au participat dezinteresat la amenajarea scuarului.

„Aceasta nu a fost prima noastră contribuţie sau primul proiect împreună cu Pretura sectorului Buiucani pe care le-am realizat. Pe viitor mai avem alte proiecte frumoase pe care sperăm să le realizăm în comun tot aşa, cu Pretura sectorului nostru, ceva pentru locuitorii oraşului. Aţi văzut că scuarul arată destul de frumos”, a spus Anatol Şumanschi, reprezentant al companiei de construcţie.

Pretorul sectorului Buiucani spune că la reabilitarea celor două zone verzi au participat financiar mai multe companii de construcţii şi au făcut-o benevol, la iniţiativa proprie.

„Executarea lucrărilor pe anumite zone publice nu presupune nicidecum anumite înţelegeri pe şantierele problematice. De când mă aflu eu în fruntea Preturii, pe aceste şantiere nu s-a lucrat nicio zi şi aşa va rămâne în continuare”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

Şi consilierul primarului Capitalei, Natalia Ixari, neagă orice interese ascunse între municipalitate şi agenţii economici cu care primăria se află în litigiu.

Amenajarea aleii din Parcul „Butoiaş” a fost făcută exclusiv din donaţiile oferite de sponsori, iar contribuţia acestora nu a fost făcută publică. Pentru amenajarea scuarului din strada Bucuriei, din bugetul municipal a fost alocată suma de 1 milion 400 de mii de lei, iar restul cheltuielilor au fost suportate de companiile de construcţii. Costul total al proiectului, la fel, este ţinut în secret.


Preluat de la: Publika.md