Comisia Europeană va prezenta Consiliului European raportul de progres înregistrat de R. Moldova și Ucraina

„Luptînd pentru existența sa de mai bine de doi ani, Ucraina a demonstrat o rezistență și un angajament remarcabile și a făcut progrese substanțiale pe calea sa către UE. În ciuda atacurilor hibride din partea Rusiei, Moldova a făcut progrese suplimentare în reformele sale de aderare la UE și a demonstrat o rezistență impresionantă. Prezentarea proiectului Cadrelor de Negociere pentru Ucraina și Moldova este un pas înainte în acest proces”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.

Odată ce Consiliul European va adopta cadrele de negociere, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va prezenta poziția comună a UE convenită în cadrul primei conferințe interguvernamentale cu fiecare țară, marcînd începutul oficial al negocierilor de aderare. Cadrele de negociere vor fi făcute publice la această etapă.

Totodată, Comisia Europeană a recomandat marți, 12 martie, deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Bosnia și Herțegovina. Potrivit Comisiei, din decembrie 2022, cînd a obținut statut de țară candidat, Bosnia și Herțegovina și-a asumat reforme importante care au adus rezultate pozitive. De asemenea, conducerea acestui stat a manifestat un angajament ferm de a avansa în reformele în așteptare, cum ar fi adoptarea legii privind prevenirea conflictelor de interese și a legii privind combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.

„Recomandarea de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina trimite un mesaj important de sprijin tuturor cetățenilor acestora și un semnal clar al angajamentului UE față de perspectiva UE a țării, ca o Bosnia și Herțegovina unică, unită și suverană. Dinamica pozitivă pe calea reformei Bosniei și Herțegovinei trebuie să continue”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.


Preluat de la: Noi.md