China apreciază că China și UE sînt două forțe, două piețe și două civilizații, fapt care arată că schimburile bilaterale sînt favorabile celor două părți și întregii lumi. Volumul economic chinez și european ocupă peste o treime din totalul global, iar comerțul bilateral o pătrime din comerțului internațional. China și UE susțin multilateralismul și libertatea comercială, mențin schimburi și coordonări în privința schimbării climei și AI. În contextul conflictelor geopolitice și războaielor comerciale tot mai intensificate, cele două părți au obligația să apere împreună dreptatea și să se împotrivească protecționismului.
Experiența cea mai prețioasă a relației bilaterale este respectul reciproc. China și UE nu au divergențe esențiale, nici conflicte geopolitice. China vede UE ca pe un partener și susține, indiferent de circumstanțe, integrarea Europei.
Însă, unele state membre UE nu împărtășesc o interpretare comună asupra Chinei. Din cauza unor factori exteriori, unii lideri europeni văd în China un rival și susțin îndepărtarea riscului în relația cu China. Unii europeni vehiculează „Teoria amenințării Chinei” și intervin în afacerile interne chineze, folosindu-se de problema Taiwan și Hong Kong, de drepturile omului și temele de securitate. Aceste practici afectează baza încrederii reciproce.
În domeniul comercial, China și UE se confruntă cu dificultăți. UE a lansat o invetigație împotriva subvențiilor privind autoturismele electrice chineze, interzicînd producătorii chinezi și produsele acestora la achizițiile publice de echipamente medicale europene. China a arătat clar că pămînturile rare nu au fost și nu trebuie să fie o problemă între China și UE, ca răspuns la speculațiile europene în această problemă.
China susține o atitudine pozitivă și sinceră pentru a rezolva divergențele bilaterale și se opune politizării problemelor comerciale. Statisticile Ministerului Comerțului arată că, în primele trei luni din 2025, investițiile UE în China au crescut cu 11,7%. Mulți oameni de afaceri europeni au declarat că pierderea pieței chineze va înseamna pierderea unui loc de supraviețuire economică.
O relație sănătoasă și stabilă China-UE va aduce beneficii celor două părți și întregii lumi. China și UE trebuie să ofere o ancoră de stabilitate pentru lumea aflată în tulburări, valorificînd reuniunea liderilor care va avea loc în perioada următoare.
Preluat de la: Noi.md