Igor Dodon a fost un susţinător activ al desfăşurării referendumului din Găgăuzia, chiar dacă acesta a fost declarat ilegal și rezultatele acestuia nu vor fi recunoscute oficial.
Mai mult, acesta manifestă constant o simpatie față de politicile și acțiunile Federației Ruse și se pronunță împotriva integrării europene a Republicii Moldova.
În același timp, dacă Igor Dodon s-ar fi manifestat în același fel în Rusia, acesta ar risca să fie judecat pentru trădare de patrie. Or, conform unui proiect de lege adoptat la sfârșitul anului 2013, de către Duma rusească, cei care vor instiga la încălcarea integrității teritoriale a Federației vor achita o amendă de 300 mii ruble rusești (120 mii de lei) sau vor fi privați de libertate până la cinci ani. Iar recent, în Art. 275 din Codul Penal rusesc a fost reintrodus statutul cu privire la „daune aduse integrității și securității teritoriale ale țării”, anulat în 1997, la insistența SUA. Conform portalului de știri rusesc izvestia.ru, această prevedere ar priva de libertate un trădător de patrie pe o perioadă de 20-25 de ani.
În acest context, TIMPUL a realizat o selecție de știri publicate de mai multe instituții media cu referire la atitudinea și implicarea politică a politicianului Igor Dodon, precum și fragmente din investigațiile realizate de Pavel Păduraru, în care demască numeroase escrocherii și ilegalități în care a fost implicat transfugul Igor Dodon, care din comunist dedicat s-a transformat, peste noapte, în socialist.
Dodon la „furat” covoare
Fostul contabil-şef de la „Floare-Carpet” a rămas şomer, după ce a refuzat să semneze actele de eliberare a covoarelor care urmau să fie folosite de PCRM la alegerile din 2009. […] La indicaţiile lui Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, conducerea întreprinderii a împărţit prin satele Moldovei covoare de peste 100 mii de lei…
Pavel Păduraru, TIMPUL, 01.10.2010
Fabrica de milioane a lui Igor Dodon
Din 2006, ministrul Economiei, Igor Dodon, a secătuit bugetul statului cu cel puţin 3,5 mln. lei prin intermediul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică a Academiei de Ştiinţe şi Ministerului Economiei. Deşi n-a prestat nici o zi activitate ştiinţifică la institut, ministrul a beneficiat de un salariu de 6000-7000 lei/lunar, plus suplimente consistente. […] De asemenea, potrivit unor surse, prin intermediari, Dodon a acumulat alte câteva milioane lei din „suflete moarte” şi din concursuri de achiziţii publice fictive. […]
Pe de altă parte, ministrul Economiei încearcă să şteargă urmele, insistând ca institutul să fie desfiinţat. Singurul pas înainte care s-a făcut a fost „returnarea” salariilor de către şase din cei 22 de „angajaţi”. Este vorba de Dodon – care a restituit statului 72.657 lei, recunoscându-şi astfel vina pentru însuşire ilicită de bani.
Departamentul de investigații, TIMPUL, 30 iulie 2009
Ghimpu: Dodon trebuie declarat persona non-grata pentru că şi-a trădat ţara
Liderul socialiştilor Igor Dodon ar trebui declarat persona non-grata în Republica Moldova pentru că şi-a trădat ţara, a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
El a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Dodon şi partidul pe care îl conduce nu doar că a susţinut organizarea referendumului ilegal din Găgăuzia, dar încearcă să iniţieze acţiuni similare şi în alte localităţi. „L-aş declara persona non-grata pentru că lucrează împotriva statului în care a crescut. El lucrează pentru Kremlin. Cea mai gravă crimă este trădarea de ţară. El a trădat ţara cu acest referendum”, a declarat Ghimpu. […]
Sursa: moldova.org, 06.02.2014
De ce nu i se dă lui Dodon peste gură cu Codul Penal?
Azi, Dodon vorbește mai clar decât Voronin și promite ceea ce Voronin nu promite. Recent, în cadrul unei „conferințe științifice” pe tema „Politica statului față de minoritățile naționale și securitatea din regiunea Mării Negre”, Dodon a prezentat un „raport științific”, scris evident de ruși, la Moscova, în care a expus clar, pe puncte, planul de distrugere a statului R. Moldova.
Prima teză: organizarea unui referendum național privind vectorul politic extern al RM.
A doua: federalizarea RM.
A treia: declararea limbii ruse drept limbă oficială (de stat) a RM.
A patra: introducerea în școli a cursului de Istorie a Moldovei, în locul cursului „străin și dușmănos” de Istorie a românilor.
Constantin Tănase, TIMPUL, 16.05.2014
Igor Dodon vrea referendum pentru a schimba steagul tricolor al R. Moldova
Partidul Socialiştilor propune Partidului comuniştilor să se asocieze pentru a organiza un referendum naţional privind schimbarea simbolicii de stat şi înlocuirea tricolorului cu drapelul lui Ştefan cel Mare.
Potrivit liderului socialiştilor Igor Dodon, PSRM optează pentru oficializarea simbolicii tradiţionale moldoveneşti.
Timpul.md via MOLDPRES, 20.03.2012
Pericol pentru liderii PCRM și Igor Dodon. Ar putea să fie interziși în UE
Vicepreședinte parlamentului, democratul Adrian Candu, este supărat foc pe comuniști și pe liderul socialiștilor Igor Dodon. Acesta susține că va trimite personal o scrisoare la Bruxelles prin care va cere să fie examinată posibilitatea aplicării interdicțiilor de intrare și acces în Uniunea Europeană (UE) pentru liderii Partidului Comuniștilor (PCRM) și pentru cel al Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon. […]
Precizăm că socialiștii și comuniștii au o părere comună față de violențele de la Kiev. Aceștia dau toată vina pe UE și îi numesc „teroriști” și „provocatori” pe protestatarii din Kiev.
Sursa: ziarulnational.md, 21.02.2014
TIMPUL şi „ZdG”, falsificate pentru Dodon
Editarea falsurilor mediatice „Ziarul de Gardă” şi „Timpul Chişinăului” a făcut parte dintr-o amplă campanie de susţinere a lui Igor Dodon. […]
Amintim că în primăvara anului 2011 au fost clonate cele două ediții periodice și împărțite la lume. Acestea conțineau informații compromițătoare la adresa partidelor de dreapta din republică.
Pavel Păduraru, TIMPUL, 27.05.2011
Socialistul Igor Dodon s-a răzgândit. Promovează ceea ce acum doi ani considera o utopie
Deputatul, care s-a manifestat în ultima perioadă ca adept fervent al aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală, spunea, în 2011, că o astfel de iniţiativă este o utopie. […]Tot în 2011, Dodon spunea că este ireală organizarea unor referendumuri pe această temă. La începutul acestui an, socialiştii au iniţiat o campanie de colectare a semnăturilor în sprijinul organizării referendumurilor locale consultative pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală.
Sursa: publika.md, 27.03.2014
ARHIVA TIMPUL
mai 2014
Preluat de la: Timpul.md