Cine a cucerit prima dată Everestul: misterul celor doi alpiniști

Nu au mai reapărut niciodată. Cînd cadavrul lui Mallory a fost descoperit în 1999, experții sperau că va oferi indicii despre posibilitatea ca cei doi să fi ajuns pînă pe vîrf. Nici aparatul foto de buzunar al lui Mallory, nici trupul lui Irvine, nu au fost descoperite vreodată.

Acum, cu puțin timp înainte să se împlinească 100 de ani de la dispariția celor doi, un cercetător susține că a rezolvat cel mai mare mister al alpinismului. Analizînd rapoartele meteorologice din timpul expediției, autorul Graham Hoyland spune că a reușit să își dea seama ce s-a întîmplat cu cei doi și dacă au ajuns pînă la vîrf înainte să își găsească sfîrșitul. Hoyland, o rudă îndepărtată a unui alt membru al expediției, care a vizitat Everestul de nouă ori în căutarea rămășițelor celor doi – crede că cheia misterului se găsește în presiunea atmosferică.

Ruda sa îndepărtată, Howard Somervell – un alt alpinist care a ajuns la 300 de metri de vîrf, de unde a fost nevoit să se întoarcă din cauza lipsei de oxigen – era responsabil de monitorizarea vremii în timpul expediției. Presiunea barometrică a scăzut între 8 iunie și 9 iunie în locurile unde Somervell a înregistrat condițiile meteo. Decesele alpiniștilor pe Everest sînt în general asociate cu o scădere în presiunea atmosferică la vîrful muntelui.

O scădere de doar 4 milibari poate duce la hipoxie. O scădere de 6 milibari a fost destul cît să provoace incidentul din 1996 în care 20 de persoane au rămas blocate pe munte; opt dintre ele au murit.


Preluat de la: Noi.md