Noul coronavirs a plecat din China, iar pandemia pe care a provocat-o i-a îmbogățit pe chinezi. Numărul miliardarilor a crescut în ultimul an într-un ritm fără precedent, în timp ce averea celui mai bogat chinez s-a majorat cu 45%. Mai mult, infectările sunt aproape de zero, doar 11 cazuri noi au fost raportate în ultima zi.
Cei mai bogați chinezi și-au sporit averile cu 1.500 de miliarde de dolari în acest an, mai mult decât în ultimii cinci ani la un loc. Averile au sporit pe măsură ce comerţul electronic şi jocurile online au crescut exploziv în perioada carantinei, potrivit unui raport citat de AFP și preluat de Agerpres.
Raportul Hurun, care măsoară averile chinezilor, arată că pentru al treilea an la rând, Jack Ma, fondatorul grupului de comerţ electronic Alibaba, este cel mai bogat om din China. Averea sa a crescut cu 45%, până la 58,8 miliarde de dolari, graţie faptului că achiziţiile online s-au majorat pe măsură ce oamenii au stat în casă pe timpul lunilor de carantină, notează digi24.ro.
Urmează Pony Ma, patronul Tencent, care deţine aplicaţia WeChat, cu o avere de 57,4 miliarde de dolari, cu peste 50 la sută mai mult decât anul trecut. Asta în pofida temerilor cu privire la perspectivele companiei sale după ce autorităţile americane au ameninţat că vor interzice această aplicaţie din motive ce ţin de securitatea naţională.
Pieţele bursiere în creştere şi un val de noi listări au creat, în fiecare săptămână, câte cinci noi miliardari în China, pe parcursul ultimului an, mai arată raportul. În total, 257 de persoane s-au alăturat clubului miliardarilor chinezi, după doi ani de scădere a acestui segment, astfel că în prezent China continentală are un număr total de 878 de miliardari. Comparativ, SUA aveau la începutul anului 626 de miliardari.
China pare că se află pe altă planetă. Economia are o revenire miraculoasă și ar urma să termine anul pe creștere. A doua economie a lumii a urcat cu 4,9% în cel de-al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. În plus, deși tot globul se luptă cu al doilea val al pandemiei, China, țara cu cea mai mare populație, raportează de luni bune doar câteva cazuri de noi infectări pe zi.
”Este vorba de un mix de factori care a dus la acest rezultat. În primul rând o mai mare atenție a populației asupra restricțiilor impuse și reguli mult mai dure de protecție. Faptul că acolo a început pandemia și există acest avantaj din punct de vedere al timpului i-a făcut să treacă mai rapid peste momentele dificile, iar în al treilea rând aș spune că e vorba de o chestiune ce ține de modul de supraveghere și monitorizare foarte strictă a populației, fără a se pune problema confidențialității celor care erau suspecți, iar asta a dus la luarea unor măsuri rapide pentru a-i depista și a împiedica răspândirea virusului”, a explicat specialistul în piețe internaționale, Claudiu Cazacu, la Digi 24.
”Recuperarea economiei chineze este o chestiune vizibilă, e destul de dificil de contestat. E un trend favorabil, iar datele de la comertul cu amanuntul au inregistrat cresteri, au depasit asteptarile, asta inseamna o depasire clara a momentului de criza. Insa la ritmurile de crestere, China incetineste de ani buni, dar chiar daca vorbim de incetinire, in raport cu restul lumii, putem vorbi de o pozitie net favorabilă față de celelalte economii ale lumii”, a conchis Cazacu.
Preluat de la: Publika.md