Chicu: Lipsa precipitațiilor, probleme majore în agricultură pentru anul viitor. Guvernul elaborează un program

Lipsa precipitațiilor este un pericol pentru agricultură și pentru anul viitor. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, după întrevederea săptămânală pe care a avut-o cu șeful statului, Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. În acest context, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că Guvernul pregătește un program în acest sens, astfel ca să fie asigurată securitatea alimentară a țării.

„Ne îngrijorează faptul că nu sunt precipitații. Că este afectată roada în acest an, e un fapt îndeplinit, însă lipsa de precipitații înseamnă probleme mari și pentru anul viitor. La sfârșitul lunii septembrie, agricultorii trebuie să semene grâul, iar în condițiile în care nu sunt precipitații de atâtea luni, prelucrarea terenului este complicată. Guvernul pregătește un program pentru anul viitor pentru a fi asigurată securitatea alimentară a țării și unele măsuri ar putea fi implementate din această toamnă”, a menționat Ion Chicu.

Totodată, șeful Executivului le-a reamintit agricultorilor că Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură recepționează cereri pentru compensații până în 18 septembrie.

„Este în toi recepționarea dosarelor de către AIPA pentru compensația parțială a pierderilor suferite de fermieri. Până acum au fost recepţionate 1 169 de dosare, dintre care 266 sunt deja transmise spre plată. AIPA va recepționa dosarele până pe 18 septembrie, iar agricultorii care până la 1 iulie 2020 s-a stabilit că au pierderi mai mult de 30% pot să depună dosarele pentru a primi ajutorul. Guvernul a alocat în acest scop 300 de milioane de lei”, a precizat Ion Chicu.

Premierul a menționat că la prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă, care ar putea avea loc în această săptămână, speră să fie aprobat pachetul agricol pentru susținerea agricultorilor.

„Mă refer la subvenționarea dobânzilor la credite, subvenționarea din contul TVA a impozitului funciar, e vorba de peste 110 milioane de lei, care urmează să îi primească agricultorii, subvenționarea din contul TVA a plăților fiscale referente salariilor pentru agricultori, moratoriul asupra controalelor fiscale. Guvernul a aprobat aceste măsuri, după ce au fost coordonate cu FMI, așteptăm să fie votate de Parlament”, a punctat Chicu.

PUBLIKA.MD amintește că, anterior, agricultori din toată ţara şi-au adus tehnica agricolă în Chişinău şi au cerut de la autorităţi ajutor pentru a depăşi criza în care s-au pomenit în acest an. Ulterior, fermierii au anunţat că renunţă la proteste până în octombrie, pentru că trebuie să se ocupe de lucrările de toamnă, dar că nu renunță la revendicările lor.


Preluat de la: Publika.md