În acest sens, salvatorii din întreaga țară merg pe la casele oamenilor pentru a-i informa despre măsurile esențiale de siguranță, care trebuie respectate atunci cînd folosesc echipamentele electrice de încălzit.
Angajații IGSU au îndemnat oamenii să verifice minuțios instalațiile de încălzit înainte de utilizare, asigurîndu-se că nu sînt deteriorate. Aparatele de încălzit, cum ar fi reșouri, cămine, climatizatoare, pături, plăpumi și saltele electrice trebuie să fie standardizate, autorizate și certificate, fiind procurate dintr-un magazin specializat.
Totodată, pompierii au rugat oamenii să instaleze și monteze corect aparatele conectate la electricitate, evitînd amplasarea acestora lîngă materiale combustibile, cum ar fi mobilier, lenjerie, haine și alte obiecte ușor inflamabile.
Mai mult, salvatorii au îndemnat cetățenii să nu acopere sursele de încălzit, să nu suprasolicite rețelele electrice și să nu utilizeze simultan mai mulți consumatori electrici, în vederea evitării unui scurtcircuit.
De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată la decuplarea aparatelor electrice de încălzit pe timp de noapte, dar și înainte de a părăsi locuința, pentru prevenirea producerii incendiilor, dar și altor situații de risc legate de exploatarea surselor conectate la energia electrică.
O atenție deosebită trebuie acordată copiilor și oamenilor în etate, atunci cînd aceștia se află în încăperi încălzite de astfel de echipamente și aparate electrice.
Potrivit datelor statistice ale IGSU, în urma încălcării regulilor de siguranță la utilizarea instilațiilor electrice în anul 2023 au fost înregistrate 386 cazuri de incendii, iar în anul 2024 au fost raportate 282 de incendii.
Preluat de la: Noi.md