Cercetătorii din Ungaria au creat din greșeală un pește hibrid, încercând să salveze o specie pe cale de dispariție

Cercetătorii din Ungaria au creat din greșeală un pește hibrid încercând să salveze sturionii, o specie pe cale de dispariție.

Hibridul a apărut în urma încrucișării unui pește spatulă și a unui sturion rusesc. Deși nu a primit încă un nume oficial, cercetătorii i-au spus deocamdată „sturddelfish”, scrie digi24.ro.

Scopul inițial al studiului a fost încurajarea sturionului să se reproducă asexual. Planurile oamenilor de știință au fost date peste cap în momentul în care cele două specii – sturionul și peștele spatulă american – s-au hibridat cu succes în captivitate. Peștele spatulă a fost inițial menit să ofere spermă, nu ADN-ul său, pentru a ajuta sturionul să se reproducă singur.

Sturionul nu este atât de diferit genetic de peștișorul spatulă, amândoi aparținând aceluiași grup – Acipenseriformele. Dar apariția unui hibrid nu era în planurile oamenilor de știință. Cei doi hibrizi rezultați au caracteristicile fizice ale sturionului: spatele arcuit și botul scurt.

Deocamdată, însă, hibrizii trăiesc într-o unitate de cercetare din Ungaria, unde nu există niciun riscul de a ajunge în natură.


Preluat de la: Publika.md