Cercetătorii au descoperit şase tipuri diferite ale COVID-19. Care sunt simptomele

Cercetătorii britanici care studiază datele dintr-o aplicație de supraveghere a simptomelor COVID-19 au descoperit că există șase „tipuri” distincte ale malariei pulmonare, fiecare fiind deosebit de un set particular de simptome, scrie b1.ro.

Totodată, echipa de specialiști de la King’s College din Londra a descoperit că aceste tipuri de simptome specifice infecției cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 diferă în funcție de severitatea bolii și în funcție de nevoia de sprijin respirator în timpul spitalizării.

Descoperirile făcute de oamenii de știință au implicații majore pentru managementul clinic al COVID-19. Concluziile britanicilor ar putea ajuta cadrele medicale să prezică care dintre pacienții infectați cu virusul COVID-19 este cel mai expus riscului și este probabil să aibă nevoie de îngrijiri spitalicești suplimentare într-un al doilea val de infecții cu coronavirus.

„Dacă poţi prezice cine sunt aceşti oameni în Ziua 5, ai timp să le oferi sprijin şi intervenţii timpurii, precum monitorizarea oxigenului şi a nivelului de zahăr din sânge şi să te asiguri că ei sunt hidrataţi corespunzător”, a declarat Claire Steves, unul dintre medicii care au condus studiul cu pricina, conform Technologynetworks.com.

Pe lângă tuse, febră şi pierderea mirosului – evidenţiate adesea drept principalele trei simptome ale contagierii cu COVID-19 – datele oferite de aplicaţie au arătat şi alte simptome, precum durere de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, stare de confuzie, pierderea apetitului, respiraţie dificilă, precum şi multe altele.

Progresia și rezultatele variază, de asemenea, semnificativ între oameni, variind de la simptome ușoare ca gripa sau o erupție simplă până la o boală severă sau fatală.

Simptomele specifice fiecăruia

Studiul, publicat online vineri, dar care nu este dublat de opiniile unor oameni de ştiinţă independenţi, a descris următoarele şase tipuri de COVID-19:

1. „Ca o gripă” fără febră – durere de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, gât inflamat, durere pectorală, lipsa febrei.

2. „Ca o gripă” cu febră – durere de cap, pierderea mirosului, tuse, gât inflamat, răguşeală, febră, pierderea apetitului.

3. Gastrointestinal – durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, diaree, gât inflamat, durere pectorală, fără tuse.

4. Nivel unu grav, oboseală – durere de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răguşeală, durere pectorală, oboseală.

5. Nivel doi grav, stare de confuzie – durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare.

6. Nivel trei grav, abdominal şi respirator – durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, respiraţie dificilă, diaree, durere abdominală.

În cazul pacienţilor cu tipurile 4, 5 şi 6 au fost mai mari probabilitatea de a fi spitalizaţi şi probabilitatea de a avea nevoie de sprijin pentru respiraţie.

Ulterior, cercetătorii au dezvoltat un model care combină informații despre vârstă, sex, IMC și condiții preexistente, împreună cu simptomele adunate la doar cinci zile de la debutul bolii.

Acest lucru a fost capabil să prezică în ce grup se află un pacient și riscul său de a necesita spitalizare și suport respirator, cu o probabilitate mai mare de a fi corect decât un model de risc existent bazat doar pe vârstă, sex, IMC și condiții preexistente.

Având în vedere că majoritatea persoanelor care au nevoie de ajutor pentru respiraţie – oxigen sau ventilator –  în spital la 13 zile după primele simptome, aceste opt zile suplimentare reprezintă o „avertizare timpurie” semnificativă cu privire la cine este cel mai probabil să aibă nevoie de îngrijiri mai intense.


Preluat de la: Publika.md