Concursul pentru selectarea unui nou director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării (Patriot) va fi relansat, anunță Președinția Republicii Moldova. Motivele pentru acest pas sunt legate de faptul că niciunul dintre cei trei candidați înscriși în concurs nu a îndeplinit condițiile necesare pentru ocuparea funcției.
Cei trei candidați care au participat la concursul pentru funcția de director al Centrului „Patriot” au fost: Iurie Gotișan, Artur Gurău și Andrei Fornea. În urma interviurilor, comisia de selecție a stabilit că niciunul dintre aceștia nu a fost declarat câștigător. În prezent, funcția de director al Centrului este ocupată interimar de Ana Revenco, fostul ministru al Afacerilor Interne.
Potrivit unui comunicat de presă al administrației prezidențiale, procedura de selecție a fost desfășurată în conformitate cu Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului public, aprobat prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 1663-IX din 26 noiembrie 2024.
În perioada următoare, Aparatul Președintelui Republicii Moldova va comunica informații suplimentare privind relansarea concursului pentru ocuparea funcției de director al Centrului „Patriot”.
În mai 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu anunța crearea unei noi instituții care „să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea”. La un an și jumătate de la acel anunț, instituția este încă la faza de construcție, fără un șef deplin și având prezențe sporadice în spațiul public.
Deși anunțată inițial cu surle și trâmbițe ca o instituție care va lupta cu dezinformarea, în varianta finală a legii este menționat că ea urmează să aibă doar misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta cu dezinformarea, iar măsurile realizate în raport cu alte autorități și mediul privat vor avea „caracter de recomandare”.
Ana Revenco, directoarea interimară a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a dezinformării, susține că instituția este funcțională, însă nu la capacitate maximă.
Ne întrebăm care este activitatea centrului, dacă angajații săi nu au observat, de pildă, ceea ce afirma chiar premierul Dorin Recean zilele trecute, precum că „agenţii Kremlinului” au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul privind opţiunea aderării acestei ţări la UE, care s-au desfăşurat concomitent la sfârşitul anului trecut. Oare Centrul nu ar fi trebuit să sesizeze aceste lucruri și să le combată? Nu de alta, dar scrie clar în lege că instituția își „consolidează comunicarea strategică pentru a combate dezinformarea, acțiunile de manipulare a informațiilor venite din exterior și ingerințele străine care vizează politicile UE. Or, dacă nu face acest lucru, atunci inseamnă că salariile sunt plătite degeaba…
Preluat de la: Timpul.md