Asociația moldovenilor din Ucraina, care a stat la baza procesului de „moldovenizare” a românilor din Ucraina, a fost condusă și înființată de un colaborator al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Fetescu Anatolii Semenovyci, cunoscut cu numele românesc de Anatol Fetescu, informează Romanian Global News.
Potrivit sursei, una din acțiunile antiromânești principale a Kievului după 1997 a fost divizarea comunității prin înființarea unei asociații numite Asociația moldovenilor din Ucraina. Fetescu alături de soția sa au fost principalele instrumente pe care autoritățile din Ucraina le-au utilizat pentru dispariția școlii în limba română din Sudul Basarabiei și apariția școlilor în așa numita limbă moldovenească. Tot el a fost utilizat pentru crearea unei așa numite minorități moldovenești, distincte de comunitatea românească.
De-a lungul vremii lideri comunității românești din Sudul Basarabiei și-au exprimat suspiciunea că individul este omul securității ucrainene. Același lucru l-a afirmat și Agenția de presă Romanian Global News citând surse avizate din regiune.
Corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei a intrat în posesia unei adrese trimisă de Serviciul de Securitate al Ucrainei Direcția regională Odesa către Procuratura militară a Regiunii Sudul Ucrainei în care se afirmă că “cetățeanul Ucrainei Fetescu Anatolii Semenovyci, născut în 1951 în raionul Tarutino, regiunea Odesa, a fost colaboratorul nostru în perioada anilor 1989-2011.”
Informația, solicitată de către Procuratura militară, a fost probabil necesară în cadrul unei investigații pe care procuratura o făcea și unde era implicat și Fetescu.
Romanian Global News își exprimă îndoiala că după anul 2011 Fetescu ar fi încetat colaborarea cu Serviciul de Securitate. Mai degrabă este posibil ca Fetescu să fi trecut de la statutul de colaborator la cel de ofițer acoperit al Serviciului de Securitate. Ca argument este activitatea intensă desfășurată de acesta după 2011 în “moldovenizarea” învățământului românesc, atât în Sudul Basarabiei cât și în regiunea Cernăuți.
În această perioadă Fetescu a apărat cauza “moldovenismului “ la diverse întâlniri, inclusiv cu oficiali străini și a efectuat vizite în străinătate apărând politica de divizare a comunității românești promovată de Kiev.
„Nu mai sînt invitat la Chişinău, la congresele tradiţionale ale diasporei, de cînd am început să insist că sînt moldovean, şi nu român”, declara în 2014, în cadrul mesei rotunde „Chestiunea etnică şi lingvistică în Moldova în contextul Acordului de asociere”, președintele Asociaţiei Moldovenilor din Ucraina în regiunea Odesa, Anatol Fetescu. Evenimentul era organizat la Chişinău de Institutul American din Ucraina în cadrul Programului „IAU: Iniţiativa Parteneriatului Estic”.
Iată așadar cum Anatol Fetescu își continua misiunea încredințată de Serviciul de Securitate, după 2011, din postura foarte probabilă de ofițer acoperit.
Romanian Global News prezintă traducerea și fotocopia adresei trimisă de Servicul de Securitate al Ucrainei în 07.08.2018 cu numărul 5916/4606 către Procuratura militară. Facem precizarea că fotocopia cu adresa a fost trimisă de pe o o adresă de e-mail la mai mulți lideri ai comunității românești din Ucraina.
Menționăm că sursele Romanian Global News din Regiunea Odesa au precizat că anul nașterii lui Fetescu ar fi 1950 și nu 1951 cum este în adresa SBU. El s-a născut în localitatea Frumușica din acualul raion Sărata. Anterior localitatea a făcut parte din raionul Tarutino.
”Exemplarul nr.1
Stema Ucrainei
Serviciul de Securitate al Ucrainei
Direcția regională Odesa a Serviciului de Securitate al Ucrainei
Str. Evreiska, 43, 65045, or. Odesa, tel.: +380487253323
www.ssu.gov.ua, e-mail: usbu_ode@ssu.gov.ua, cod 20001645
07.08.2018 nr. 5916/4606
la solicitarea nr. 16-1721 din 03.07.2018
Procuratura militară a Regiunii Sudul Ucrainei
Str.Pirogovska, 11, 65012, or.Odesa,
Tel.: +380487055128, www.vpdr.gp.gov.ua
La solicitarea Dumneavoastră vă informăm că, cetățeanul Ucrainei Fetescu Anatolii Semenovyci, născut în 1951 în raionul Tarutino, regiunea Odesa, a fost colaboratorul nostru în perioada anilor 1989-2011.
Șeful direcției (semnat indescifrabil) O. Dovjenko„
Agenția BucPress din Cernăuți precizează că pe mail-urile personale și oficiale ale unor reprezentanți ai Consiliului Național al Românilor din Ucraina, inclusiv pe adresa electronică a redacției noastre a fost trimisă de un anonim fotocopia adresei privind trecutul lui Anatol Fetescu. Nu știm dacă adresa este eliberată chiar de SBU, însă faptul că s-a depus un efort maxim pentru transmiterea acestei fotocopii jurnaliștilor și mediului asociativ românesc din Ucraina și România nu trebuie ignorat. Cu ce scop? De către cine? De ce acum? Sunt întrebări la care nu prea sunt răspunsuri clare.
Preluat de la: Timpul.md