Comisia Electorală Centrală a refuzat repetat înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Kalinin. Proiectul a fost susținut de doi membri, alți cinci s-au abținut, iar un membru al CEC a votat împotrivă.
Autoritatea electorală a pus la îndoială faptul că Alexandr Kalinin cunoaște limba română. În context, potențialul candidat a fost rugat să mai scrie o cerere de înregistrare în cursa electorală în prezența membrilor CEC. La rândul său, Kalinin a refuzat menționând în limba rusă, că dovada cunoașterii limbii române o reprezintă diplomele de studii pe care le-a prezentat, acolo unde există note și la această disciplină.
Acesta a vorbit doar în limba rusă pe toată durata ședinței și a refuzat în repetate rânduri să răspundă la întrebările adresate de membrii CEC.
Într-un final, pentru a se putea înțelege cu potențialul candidat, membrii autorității electorale au cerut să fie adus un traducător în sală. Însă, Kalinin a refuzat ajutorul acestuia, subliniind tot în limba rusă, că știe limba română, dar refuză s-o vorbească cu membrii CEC, deoarece i-au fost încălcate drepturile constituționale.
Totodată, el a mai acuzat autoritatea electorală de incompetență și de atitudine părtinitoare. Conducerea CEC l-a atenționat pe Alexandr Kalinin că folosește instituția ca tribună electorală și că nu respectă regulamentul. Președintele Comisiei, Dorin Cimil a chemat și doi agenți de poliție pentru a calma spiritele.
Conform prevederilor Codului Electoral, în funcţia de șef al statului poate fi ales „cetăţeanul Republicii Moldova cu drept de vot care are vârsta de 40 de ani împliniți în ziua alegerilor, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani, posedă limba de stat şi îndeplinește alte condiţii prevăzute de legislație”.
Subliniem că în ședința din 6 septembrie, membrii CEC urmau să înregistreze grupul de inițiativă pentru susținerea candidaturii lui Alexandr Kalinin la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar, la un moment dat, au observat că potențialul candidat a vorbit pe tot parcursul ședinței doar în limba rusă.
Fiind rugat de membrii CEC să vorbească în limba română, așa cum prevede legislația, candidatul a refuzat să o facă, menționând că e dreptul lui să vorbească în ce limbă îi este mai comod.
Astfel, autoritatea electorală a decis să amâne subiectul pentru ședința de astăzi, 7 septembrie, atunci când a refuzat repetat înregistrarea grupului de inițiativă.
Preluat de la: Timpul.md