Cea mai mare sursă de apă dulce de pe Pămînt ar putea da în clocot

Un nou studiu sugerează că, pînă în 2100, peste 75 de milioane de oameni vor trăi probabil în regiuni în care apele subterane vor deveni prea fierbinți pentru a fi potabile.

Apele subterane sînt cea mai mare sursă de apă potabilă neînghețată de pe Pămînt și, prin urmare, sînt cruciale pentru viața pe planetă.

Oamenii de știință au utilizat modelarea pentru a prezice modificările temperaturii apelor subterane la nivel mondial pînă la sfîrșitul secolului. Modelul oamenilor de știință s-a bazat pe proiecții bazate pe două scenarii climatice.

Rezultatul final al scenariului depinde de concentrațiile viitoare de gaze cu efect de seră și de dezvoltarea socio-economică a lumii. Rezultatele sugerează că unele țări vor resimți creșterea mult mai acut decît altele. Potrivit autorului studiului, Susanne Benz, cea mai mare rată de încălzire a apelor subterane de pe planetă ar trebui să fie așteptată în locurile cu pînze freatice puțin adînci, precum și în regiunile cu o atmosferă care se încălzește puternic.

Ca urmare, apele subterane vor deveni pur și simplu prea fierbinți pentru ca milioane de oameni să le poată folosi ca sursă de apă potabilă. Potrivit Benz, în prezent, aproximativ 30 de milioane de oameni trăiesc deja în regiuni în care apele subterane sînt mai calde decît maximul preconizat. Acest lucru înseamnă că este posibil ca apa să nu poată fi consumată fără tratare.


Preluat de la: Noi.md