Astronomii menționează că cel mai bun moment pentru observarea acestui spectaculos fenomen ceresc va fi în amurg, atunci cînd Luna abia începe călătoria sa pe cerul nopții. În acel moment, satelitul Pămîntului va apărea într-o dimensiune neobișnuit de mare și va avea o nuanță portocalie fascinantă.
Specialiștii de la NASA explică faptul că acest efect este produs de „iluzia lunară” – un fenomen optic prin care apropierea Lunii de orizont o face să pară mai mare și mai intens colorată. Acest lucru se datorează particularităților percepției umane și condițiilor atmosferice, atunci cînd lumina lunii trece printr-un strat mai gros al atmosferei terestre.
Este interesant că denumirea „Luna Cerbului” are rădăcini istorice adînci, provenind din folclorul populațiilor indigene ale Americii de Nord. Iulie este perioada în care coarnele cerbilor tineri încep să crească intens și să se întărească – un marcator natural important pentru triburile de vînători. Acest ciclu natural s-a reflectat în denumirea lunii pline.
În diferite culturi, luna plină din iulie are și alte denumiri. Unele triburi o numeau „Luna Somonului”, marcînd perioada de reproducere a acestei specii de pești. În tradiția europeană, apare denumirea de „Luna Fînului”, legată de sezonul cositului. Iar popoarele celtice o numeau „Luna Pretențiilor”, reflectînd particularitățile vieții sociale din mijlocul verii.
Astronomii recomandă observarea acestui fenomen departe de luminile orașului, pentru a putea savura pe deplin spectacolul măreț al „Lunii Cerbului”, care anul acesta promite să fie deosebit de strălucitoare și memorabilă. În 2025, această Lună va fi observabilă deosebit de jos față de orizont în emisfera nordică și mai sus decît de obicei – în cea sudică.
Preluat de la: Noi.md