Procurora-șefă afirmă că comasarea celor două cauze nu are niciun temei.
„Avocații lui (n.r. Vladimir Plahotniuc) au depus un demers să fie conexat dosarul Plahotniuc la acest caz mult mai mare. Procurorii au decis că nu este temei de conexare în acest caz, pentru că episodul care viza ex-președinții băncilor și foștii conducători ai BNM-ului era pe perioada noiembrie 2014, dar episodul care a fost trimis în judecată în privința lui Plahotniuc e despre altă perioadă, alte fapte.
În dosarul original avem o listă de 88 de martori, pe cauza lui Plahotniuc avem o listă de 51 de martori. Doar cinci din aceste două liste se contrapun.
Vă dați seama, vorbim despre fapte complet diferite. Care este sensul să comasezi aceste două cazuri, să fie audiați 88 de martori dintr-un episod și alți 51 din alt episod? Nu are sens, din punctul nostru de vedere”, a explicat Dragalin.
Șefa PA a declarat că astfel se dorește tergiversarea dosarului și că Procuratura va depune o contestație la Curtea de Apel.
„Dosarul Plahotniuc avea 51 de martori. Deja era să dureze suficient de mult timp, dar acum avem 51 de martori dintr-o parte, și încă 88 din altă parte. Deci, tergiversare a dosarului. De aceea, noi considerăm că această decizie a fost una greșită. O să depunem o contestație la Curtea de Apel”, a punctat Veronica Dragalin.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, prin încheierea din 22 ianuarie 2024, a admis cererea avocaților lui Vladimir Plahotniuc privind conexarea cauzei ce-l vizează la o altă cauză aflată pe rolul instanței din anul 2021, în care șapte persoane au statut de inculpat, fiind acuzate în dosarul denumit generic ,,Frauda Bancară”.
Preluat de la: Noi.md