Ce noroc! Un vînător de comori care s-a rătăcit în munți a găsit întîmplător o comoară antică

John Belgrove, un detector de metale, a dat peste comoară cînd s-a îndepărtat de grupul de colegi în timp ce se afla la vînătoare de comori în Dorset, un comitat din sud-vestul Angliei, a relatat The Guardian.

Urcînd pe un deal pentru a-și găsi prietenii, Belgrove a auzit un semnal la aparatul său. „Era clar că acolo se afla un obiect de metal, dar am crezut că este doar o cutie veche sau ceva de genul acesta”, a declarat el pentru The Guardian. – „Am săpat la aproximativ 20 de centimetri adîncime și am găsit un obiect de o formă ciudată, acoperit de lut”.

Acest obiect misterios s-a dovedit a fi o sabie de 61 de centimetri lungime, ruptă în trei bucăți, probabil în mod întenționat. Mînerul de bronz al sabiei, pe care Belgrove l-a descris ca fiind „excepțional”, era făcut în formă de lemn. Această armă este una dintre cele trei săbii cunoscute de acest stil găsite în Marea Britanie.

Săpăturile ulterioare au scos la iveală o brățară decorativă și un topor metalic, o unealtă obișnuită din epoca bronzului, care ar fi trebuit să fie atașată de mînerul de lemn. „Cînd am văzut toporul, am știut că este o comoară din Epoca Bronzului”, a declarat Belgrove. – Mi se învîrtea capul. Lama sabiei era încă ascuțită”.

Belgrove a donat descoperirea, cunoscută sub numele de Stalbridge Hoard din mijlocul epocii bronzului, Muzeului Dorset, care a declarat obiectele ca fiind „de importanță națională”. „Acest tezaur este incredibil de special”, a declarat Elizabeth Selby, director al colecțiilor de la Muzeul Dorset. – Sabia este cu adevărat neobișnuită din cauza mînerului din bronz turnat. Și decorul de pe brățară este destul de neobișnuit”.

Selby a adăugat că descoperirea oferă noi informații despre oamenii care au trăit în regiune în timpul Epocii Bronzului (aproximativ 2300-800 î.Hr.).


Preluat de la: Noi.md