Acest lucru a fost declarat de Mohammad Mehdi Boroumandi, ministrul adjunct al agriculturii.
Potrivit statisticilor oficiale, sectorul horticol produce anual 55.000 de tone de produse ecologice, ceea ce nu este mult în comparație cu producția totală în acest domeniu, care se ridică la 26 de milioane de tone, a declarat Boroumandi.
Vorbind luni la o conferință privind agricultura ecologică, oficialul a spus: „Producția de produse ecologice are propriile condiții, iar noi trecem acum printr-o perioadă de tranziție pentru producția de astfel de produse”.
Declarînd că Ministerul Agriculturii lucrează la programe speciale pentru produsele organice care urmează să fie implementate în cel de-al șaptelea plan național de dezvoltare, el a precizat: „Conform statisticilor, produsele horticole sînt cultivate pe 3,3 milioane de hectare, reprezentînd 18% din terenurile agricole din țară”.
Potrivit oficialului, Iranul este autosuficient în ceea ce privește producția tuturor produselor horticole, cu excepția a patru fructe tropicale, inclusiv nucile de cocos, ananasul, bananele și mango.
Boroumandi a mai precizat că Republica Islamică exportă în prezent produse horticole în peste 200 de țări din întreaga lume.
Potrivit șefului Asociației iraniene a produselor ecologice, țara ocupă în prezent locul 79 în lume în ceea ce privește producția ecologică, avînd potențialul de a deveni una dintre primele 20 de țări din lume.
Potrivit lui Reza Nourani, mai mult de 90.000 de hectare de teren din țară sînt destinate culturilor ecologice.
„În conformitate cu cel de-al șaselea Plan național de dezvoltare, două procente din suprafața totală cultivată în țară urmau să fie alocate culturilor organice, ceea ce nu a fost pus în aplicare”, a spus el.
El a menționat șofranul, fisticul și plantele medicinale ca fiind principalele exporturi ecologice ale Iranului și a spus: „Majoritatea acestor produse sînt exportate către țări europene precum Austria, Germania, Franța și Italia”.
Preluat de la: Noi.md