Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul ar putea deveni moschee. Când va fi dat verdictul instanței

O instanță din Turcia se va pronunța, vineri, dacă transformarea Sfintei Sofia din Istanbul în 1934 a fost ilegală, au anunțat, joi, doi oficiali turci. Astfel s-ar deschide calea transformării catedralei ortodoxe în moschee, anunță Reuters.

“Ne așteptăm ca decizia să fie o anulare (și) verdictul să fie emis vineri”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial turc. De asemenea, un oficial al partidului Dreptăţii şi Justiţiei, care îl susține pe președintele Erdogan a declarat că decizia “în favoarea unei anulări” este așteptată vineri.

“Această națiune așteaptă de 86 de ani. Curtea a ridicat lanțul de interdicții de pe Hagia Sophia”, a notat și ziarul Hurriyet.

Asociația care a adus cazul în fața justiției spune că Hagia Sophia este proprietatea sultanului otoman Mehmed II, care în 1453 a capturat orașul, pe atunci cunoscut sub numele de Constantinopol, și a transformat biserica bizantină de 900 de ani într-o moschee.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan și-a propus restabilirea statutului de moschee a catedralei din secolul al VI-lea, care este în patrimoniul mondial UNESCO.

Pe de altă parte, patriarhul ecumenic Bartolomeu, șeful spiritual al aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume și care are sediul la Istanbul, a spus că o convertire îi va dezamăgi pe creștini și va “fractura” Estul și Vestul.

În 1934, la un deceniu după crearea republicii moderne seculare turce sub Mustafa Kemal Ataturk, s-a luat decizia transformării impunătoarei clădiri într-un muzeu.

 


Preluat de la: Publika.md