Albin Kurti, liderul opoziției kosovare și câștigătorul recent al alegerilor parlamentare din Kosovo, a afirmat într-un interviu acordat Euronews că ar vota pentru unirea țării sale cu Albania dacă ar avea loc un referendum în acest sens.
Comentariile sale au venit la doar câteva zile după ce partidul său Vetëvendosje a câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare obținute vreodată de o formațiune politică din Kosovo, deschizând calea pentru Kurti să formeze un guvern.
Peste 90% din cei 1,8 milioane de locuitori ai Kosovo sunt etnici albanezi și o potențială unire între cele două țări este extrem de populară atât în Kosovo cât și în Albania.
Vetëvendosje, însemnând Autodeterminare, și-a dublat numărul de voturi obținut la anterioarele alegeri parlamentare, peste 50% din kosovari votând acum cu acesta în pofida faptului că lui Kurti i-a fost interzis să candideze de către Curtea Constituțională a țării.
Alegerile din 14 februarie au pedepsit cele două partide care au dominat scena politică din Kosovo de la încheierea războiului împotriva Serbiei în 1999, Liga Democratică a Kosovo și Partidul Democrat al Kosovo, acestea obținând doar 13%, respectiv 17% din voturi.
Un student activist care a fost încarcerat în anii 1990 datorită colaborării sale cu Armata de Eliberare a Kosovo, Kurti a făcut înconjorul presei internaționale în 2015 când a dat drumul la gaz lacrimogen în parlamentul de la Priștina pentru a protesta față de o înțelegere privind demarcarea graniței cu Muntenegru.
În ultimii 6 ani Vetëvendosje a crescut de la o mișcare socială de la firul ierbii la o forță politică în Kosovo, atrăgând voturi atât din partea tinerilor din această țară cât și de la numeroasa diasporă kosovară.
Însă în pofida susținerii de care beneficiază în țară, Kurti ajunge la putere într-o perioadă dificilă.
Discuțiile privind aderarea la UE dorită de kosovari au fost condiționate de blocul comunitar de rezolvarea disputelor sale cu Serbia cu care a purtat un război sângeros de doi ani între 1998 și 1999.
Lucrurile au fost și mai mult complicate de ascensiunea președintelui Aleksandar Vucic care se bazează pe voturile dreptei naționaliste, aceasta dorind ca Belgradul să primească înapoi teritorii vaste din Kosovo sau chiar recucerirea întregului teritoriului care a făcut parte din Serbia pentru majoritatea secolului trecut.
Viziunea lui Kurti despre dialogul cu Belgradul, mult mai radicală decât a predecesorilor săi, nu va face discuțiile mai ușoare.
„Credem în întărirea statului Kosovo ca republică suverană și independentă și în constituția noastră articolul 1.1. contrazice articolul 1.3. Articolul 1.1 spune că Kosovo este o țară independentă suverană și articolul 1.3 spune că Kosovo nu se poate uni cu altă țară. Așadar cred că independența deplină implică de asemea independență de independență ca să putem să ne alăturăm unei federații cu Albania sau/și federația UE”, a declarat Albin Kurti pentru Euronews.
„Două referendumuri, în Albania și Kosovo, ar putea rezolva asta în viitor, dar niciodată prin încălcarea constituției noastre. Constituția ar trebui amendată prima dată și doar dacă se va putea face într-o manieră pașnică și democratică într-o bună zi”, a adăugat acesta.
Întrebat de Euronews cum ar vota într-un referendum privind unirea cu Albania, acesta a răspuns că: „Odată ce poate fi făcută pașnic și democratic cred că aș vota ‘da’. Da”.
Preluat de la: Timpul.md