Conform legislației vamale, care a intrat în vigoare din 2024, autoritatea vamală acceptă Carnetele ATA ca document de tranzit pentru mărfurile străine care tranzitează Republica Moldova (tranzit extern). În aceste condiții, Carnetul ATA eliberat de Camerele de Comerț va facilita nu doar exportul temporar de mărfuri, dar și operațiunile de tranzit prin teritoriul Moldovei.
Potrivit Camerei de Comerţ, Carnetul ATA este un document vamal internațional, care substituie declarația vamală și garanția, reduce costurile și timpul de vămuire, iar toate formalitățile se efectuează la posturile vamale de frontieră.
„Pe parcursul anului 2023, Camera de Comerț și Industrie a RM a eliberat 160 de Carnete ATA pentru exportul temporar de mărfuri în valoare de peste 32 mln lei, ceea ce este cu circa 30% mai mult decît în 2022. După numărul de Carnete eliberate, Moldova este pe locul 52 din cele 78 de țări care aplică sistemul ATA (primele 3 țări find Mare Britanie, Elveția și Germnania). Anual, la nivel international sunt eliberate circa 170 mii de Carnete pentru bunuri în valoare de circa 25 miliarde de dolari SUA. Numărul solicitanților Carnetului ATA s-a majorat, ceea ce denotă interes sporit față de acest instrument vamal de facilitare a comerțului”, au declarat reprezentanţii instituţiei..
Totodată instituţia menţionează că conform statisticii CCI a Moldovei, în anul 2023, beneficiarii Carnetelor ATA au fost organizațiile care participă la expoziţii, evenimente culturale și sportive, iar cele mai des exportate mărfuri au fost echipament și mostre pentru expoziții (precum utilaj, mobilă), decoraţii şi recuzită teatrală, echipament sportiv.
Cele mai multe mărfuri au fost exportate temporar în Romînia și Germania. Totodată, Carnetele ATA din RM au ajuns și în țări precum Spania, Turcia, Mare Britanie, Țările de Jos sau Ucraina.
Preluat de la: Noi.md