De asemenea, vom remarca medalia de argint cucerită de Alina Stremous la Campionatul European și, mai recent, un nou proiect, NEXTGEN, destinat copiilor, acesta fiind prezentat la Criuleni. În spatele tuturor acestor inițiative se află, după cum relatează Federația națională de profil, însuși președintele forului Dmitri Torner. Se vor dezvolta oare ideile creative respective în ceva profund și solid? Cum va influența acest lucru progresul sportului în Moldova? – sunt acele subiecte pe care le discutăm în interviul de mai jos cu conducătorul FBRM.
– D-le președinte, activitatea dumneavoastră i-a determinat pe mulți să privească cu alți ochi biatlonul moldovenesc, iar unii au descoperit cu surprindere că în Moldova există un asemenea sport. În același timp, e de la sine înțeles că nu vom deveni o forță în domeniu, de genul Suediei sau Norvegiei. Totuși, investindu-vă eforturile în această disciplină de iarnă, nu vă este frică de zădărnicia acestora?
– Este o întrebare bună ce vizează stereotipurile. De obicei, cu toții credem, cu o anumită ușurință, în mituri. Însă unele dintre acestea aș vrea să le combat, iar altele, din contră, ar fi bine să fie create. Să luăm un exemplu: despre ce vorbesc victoriile repetate ale Alinei Stremous? Despre faptul că putem, că suntem capabili de mari realizări. Altceva este că toate victoriile viitoare trebuiau pregătite încă de ieri. Nimeni nu se naște campion. Tocmai de aceea, în sport timpul trebuie măsurat în generații. Nu consider a fi zadarnice eforturile pe care le-am depus în domeniu. În caz contrar, nu ar fi apărut proiectul NEXTGEN – „generația următoare”.
– Să vorbim despre NEXTGEN. Probabil ați rămas mulțumit, poate chiar inspirat, de interesul viu pe care l-au stârnit antrenamentele copiilor la Criuleni?
– Fără nicio îndoială. Este impresionant să vezi cum cei peste 50 de copii privesc pur și simplu fără să respire filmul despre biatloniștii noștri, apoi pentru prima dată iau în mână o pușcă laser și lovesc țintele… Acolo entuziasmul i-a copleșit nu doar pe copii, ci a pus stăpânire și pe adulți. Dar haideți să o luăm de la început, să vedem ce reprezintă proiectul NEXTGEN. Acesta își propune să atragă, să motiveze, să educe, să glorifice – iată doar câteva cuvinte care cuprind întreaga esență a fenomenului. Întâlniri cu biatloniști, antrenamente gratuite și accesibile, echipament sportiv interesant, competiții, primele victorii – până nu demult de aceste acțiuni de o simplitate cuceritoare și generatoare de entuziasm pentru copii nu avea cine să se preocupe. Nimeni nu își dădea interesul. Pe mine însă mă interesează. Avem nevoie de „rezerve olimpice” – sportivi moldoveni, care vor evolua la următoarea ediție, din 2028, a Jocurilor Olimpice de Tineret. Le-am deschis copiilor noi orizonturi și perspective, le-am oferit posibilitatea să se antreneze, iar aceste măsuri nu au cum să fie zadarnice, sunt sigur de acest lucru. Între timp vor veni și rezultatele scontate.
– Cine poate aplica la NEXTGEN, proiectul inițiat de Dumneavoastră?
– În prezent ne aflăm la faza de pilotare a proiectului, desfășurată în raionul Criuleni, într-o sală excelentă de sport, amplasată în incinta Centrului de Tineret UNIT. Ce-i mai important, acolo activează în calitate de antrenoare biatlonista noastră Alexandra Camenșcic. După o lecție deschisă de biatlon am anunțat recrutarea copiilor într-o secție gratuită. S-au înscris peste 30 de doritori, dintre care doar o parte locuiesc în Criuleni; de aceea am organizat o rută ce va transporta în mod regulat copiii din satul Râșcova la antrenamente. De asemenea, secția este frecventată de copii din satul Slobozia-Dușca. Sperăm să mai inaugurăm o secție la una din școlile din Chișinău. Intenționăm în timpul vacanței de vară să organizăm antrenamente deschise și tot felul de competiții. Totodată, e necesar să ne preocupăm nu numai de tinere talente, dar și de noua generație de antrenori. Deci vom avansa și în acest domeniu de activitate, inclusiv cu sprijinul Uniunii Internaționale de Biatlon (IBU) în cadrul programelor educaționale ale Academiei de profil.
– Cât este de dispusă familia internațională a biatloniștilor să ajute Moldova?
– Nu numai că este dispusă, dar chiar și ajută. Îi sprijină pe cei activi, care pot folosi eficient acest ajutor. Este minunat că beneficiem de o asemenea susținere. Recent a avut loc o mare conferință IBU ce a întrunit președinți ai federațiilor din 44 de țări: este îmbucurător faptul că statelor în care biatlonul abia urmează să ia amploare, precum Moldova, li s-a acordat un loc special în strategia-2030. Între timp am primit 10 puști laser pentru antrenamentele copiilor, ceea ce ne-a permis să deschidem secțiile NEXTGEN.
– Considerați că aveți resurse suficiente pentru a transforma Moldova într-o „țară a biatlonului”?
– Este o întrebare dificilă. De obicei, când inițiez un proiect nou, îi aloc anumite resurse. Important e să începi, să tatonezi, să identifici posibilități, să te miști. Sportul, educația, familia sunt domenii de o importanță covârșitoare pentru o țară, însă statul niciodată nu dispune de resurse suficiente în acest sens. Mai ales acum. Așa că am decis să punem umărul și să ne ajutăm țara creând Asociația Obștească TornerSportsInitiative. Obiectivul acesteia este de a sprijini pe plan organizatoric, logistic și financiar eforturile depuse de Federația națională de profil în vederea popularizării și dezvoltării biatlonului autohton.
Apropo, în viitor proiectul NEXTGEN va putea fi extins, pentru a cuprinde și alte sporturi de iarnă. Eu invit profesorii de educație fizică, comitetele părintești și administrațiile publice locale la colaborare – dacă doriți ca noi să organizăm lecții deschise cu participarea unor sportivi celebri, la școli sau la complexe sportive, dacă vă propuneți să progresați în sfera antrenoratului – contactați-ne fără să ezitați. Căci suntem ferm dispuși să dezvoltăm proiectul NEXTGEN pe teritoriul întregii țări.
Notiță biografică: Dmitri Torner – 43 de ani, născut în Chișinău, oferă consultanță de afaceri pentru companii internaționale. Se află la cârma Federației de biatlon din Moldova începând din decembrie 2021 până în prezent.
Preluat de la: Noi.md