‘Canicula încetinește buna funcționare a creierului. Provoacă nu doar oboseală, ci și stres!’

Canicula încetinește buna funcționare a creierului, însă provoacă nu doar oboseală, ci și stres, nervozitate, anxietate sau chiar stări depresive, transmite profesorul universitar și neurochirurg Vlad Ciurea.

„Vă recomand să vă feriți de căldura excesivă! Hipotalamusul reglează temperatura organismului și, în cazul în care aceasta este foarte ridicată, procesele chimice din creier sunt afectate. Canicula încetinește buna funcționare a creierului și provoacă nu doar oboseală, ci și stres, nervozitate, anxietate, stări depresive. Deci, stați la umbră, beți apă, nu mâncați produse cu nivel ridicat de grăsimi, evitați alcoolul”, „Importanța somnului” Spun deseori că odihna este extrem de importantă. Pentru că organismul nostru are nevoie de ea într-o măsură în care nici nu gândim! Există un ritm de care trebuie să ținem cont. În 2017, trei cercetători americani au primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirile lor referitoare la ritmul biologic. Și ei spun așa: ‘Somnul este decisiv pentru o funcționare normală a creierului și o bună funcționare a sistemului imunitar. Tulburările de somn sunt asociate cu depresiile, tulburările bipolare, afecțiunile neurologice, dar și cu cancerul.’

E dovedit: oboseala lasă urme și deteriorează buna funcționare a creierului. Noi trebuie să activăm, apoi să ne odihnim. Să respectăm ritmul. Trebuie să avem grijă de ‘capitalul’ nostru de sănătate, în special de cel de sănătate mentală”, a mai explicat doctorul. Ce urmează din punct de vedere meteorologic în România?
Vreme mai caldă decât cea normală în următoarele patru săptămâni Temperaturile vor fi mai mari decât cele specifice pentru această perioadă în următoarele patru săptămâni, se arată în prognoza pentru intervalul 24 iunie-22 iulie, publicată vineri de ANM. Săptămâna 24.06.2024 – 01.07.2024 Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în sud-vestul țării, dar și deficitare în regiunile nordice, estice, sud-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024 Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Săptămâna 08.07.2024 – 15.07.2024 Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele specifice perioadei. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile nord-estice. Săptămâna 15.07.2024 – 22.07.2024 Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sudul teritoriului. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor deficitar în regiunile sudice.


Preluat de la: Timpul.md