Când vor ajunge în Moldova cele 200 de mii de doze de vaccin antigripal

Vaccinul antigripal se lasă aşteptat în acest an. Cele 200 de mii de doze comandate vor ajunge cu două săptămâni întârziere faţă de anii precedenţi, iar autorităţile dau vina pe producători care nu fac livrările. Asta deşi acelaşi vaccin e disponibil cu plată în clinicile private deja de o lună.

Cei de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică spun că primul lot de vaccinuri ar fi deja în drum spre Chişinău, iar cel mai probabil campania de imunizare va începe în câteva zile.

„Noi am comandat ca lotul de vaccinuri să ajungă în octombrie, dar din diferite motive care nu sunt a părţii noastre, ci a producătorilor acest vaccin va fi în Republica Moldova în zilele apropiate.”, a afirmat epidemiologul ANSP, Ştefan Gheorghiţă.

Ulterior, epidemiologul de la ANSP ne-a spus că o parte dintre vaccinuri ar fi deja în drum spre Chişinău.

„Deja în această dimineaţă un camion cu o cantitate de vaccin a trecut vama Otaci şi va fi depozitat la ANSP.”, a menționat epidemiologul ANSP, Ştefan Gheorghiţă.

Ucraina şi România au început campania de imunizare împotriva gripei sezoniere încă din luna septembrie, la recomandarea OMS, în contextul pandemiei de coronavirus. La Centrul Consultativ Diagnostic Ciocana, medicii de familie sunt sunaţi periodic de pacienţi.

„Oamenii au început deja să sune şi întreabă când vor veni vaccinurile că sunt în grupul de risc şi nu au răbdare să-şi facă vaccinul pentru a fi în siguranţă.”, a spus medicul de familie, Viorica Sorbala.

Vaccinarea antigripală gratuită e asigurată doar pentru persoanele din grupurile de risc, care reprezintă șapte la sută din totalul populației. Pensionarii aşteaptă să fie invitaţi la cabinetele medicilor de familie.

„Da, eu în fiecare toamnă mă vaccinez, asta e obligatorie la mine.”

„Nu mă cheamă încă nimeni la vaccinare.”

Vaccinul antigripal costă 500 de lei în clinicile private. Din lotul de 200 de mii de vaccinuri de la stat, 86 de mii de doze sunt oferite gratuit de o companie americană, iar 15 mii au fost cumpărate de la UNICEF. În 2005, Ministerul Sănătății a interzis comercializarea vaccinurilor în farmacii.


Preluat de la: Publika.md