Când ajunge Joe Biden președinte? Calendarul evenimentelor electorale

Joe Biden, candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă, este câștigătorul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, potrivit proiecțiilor media. Joe Biden a susținut,  sâmbătă seara, la Wilmington, fieful din Delaware, primul său discurs în calitatea de președinte ales, alături de Kamala Harris, prima femeie din istoria Statelor Unite care va ajunge vicepreședinte.

Până când Joe Biden să ocupe scaunul din Biroul Oval vor trece însă mai bine de două luni. Mandatul prezidențial va începe în ianuarie 2021. Până atunci începe o perioadă marcată de un întreg calendar de evenimente, dat fiind procesul electoral special și complex din Statele Unite, în care președintele nu este neapărat și câștigătorul votului popular. Fiecare stat este reprezentat, în funcție de populația pe care o are, de un anumit număr de electori, iar votul final pentru președinte îl dă Colegiul Electoral, scrie digi24.ro. 

Există o situație-limită când Congresul trebuie să decidă cine este președintele și dacă nici Congresul nu reușește să facă asta, atunci președinte devine vicepreședintele în funcție (în prezent, Mike Pence).

Iată ce ar trebui să se întâmple din ziua alegerilor până în ziua învestiturii:


Preluat de la: Publika.md