Calendar istoric: 1938 – Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat de jandarmi, la ordinul regelui Carol al II-lea

 1224 – Regele Andrei al II-lea al Ungariei a întărit privilegiul dat de înaintașul său, Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Acest act, azi pierdut, este cunoscut sub numele de „Andreanum”. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Orăștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană.

1667 – S-a născut scriitorul englez Jonathan Swift, autorul romanului „Călătoriile lui Gulliver” (d. 1745).

1718 – Regele Carol al XII-lea al Suediei a murit în tipul asediului fortăreței Fredriksten din Norvegia.

1835 – S-a născut scriitorul american Mark Twain, autorul popularelor romane „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur” (d. 1910).

1874 – S-a născut fostul prim-ministru britanic Winston Churchill (d. 1965).

1900 – A murit scriitorul irlandez Oscar Wilde, autorul romanului „Portretul lui Dorian Gray” (n. 1854).

1936 – Palatul de Cristal (The Crystal Palace), un vast centru de expoziții din Londra, constuit din fontă și sticlă, a fost distrus într-un incendiu.

1938 – Liderul Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat, la ordinul regelui Carol al II-lea, de către jandarmii care îl transportau la închisoarea Jilava. Alături de acesta au mai fost uciși alți 13 legionari (Nicadorii și Decemvirii).

După introducerea pe întreg cuprinsul țării a stării de urgență și de asediu, la 29/30 noiembrie 1938, în satul ilfovean Tâncăbești, 14 legionari în frunte cu Codreanu, „Decemvirii” și „Nicadorii” au fost asasinați prin strangulare de către jandarmi, în timp ce erau transportați de la Râmnicu-Sărat la București. Împușcați apoi pentru a se invoca pretextul fugii de sub escortă, au fost băgați într-o groapă comună la Jilava, peste trupurile lor aruncându-se câteva damigene de vitriol. Au fost împușcați apoi avocatul Nicolae Făgădaru și alți doi legionari lângă Cluj.

În subsolul de la Prefectura Poliției Capitalei a fost ucis locotenentul Nicolae Dumitrescu și prof. Vlad Cristescu. S-a spus că s-a sinucis, dar în realitate a fost „ajutată” să se sinucidă, legionara Constanța Grecu. Alți șase legionari au fost omorâți în timpul transportării în duba Poliției Capitalei. În ziua execuției asasinilor lui Armand Călinescu, în beciul Prefecturii Poliției Capitalei au fost omorâți trei legionari. Ordinul a venit de la regele Carol al II-lea. Aceste asasinate regale vor constitui, de fapt, mobilul asasinatelor de la Jilava, din noiembrie 1940, cărora le va cădea victimă însuși generalul Marinescu.

Mai târziu, la 21/22 septembrie 1939, au fost asasinați 13 legionari în închisoarea Râmnicu Sărat, 44 în închisoarea Miercurea Ciuc, 32 în lagărul de la Vaslui, câte doi-trei aleși la întâmplare în fiecare județ, în total 252. Regele însuși însemna: „E o măsură oribilă, de fapt în afară de lege”.

1939 – A început războiului ruso-finlandez, cunoscut și ca „Războiul de Iarnă”. 

historia.ro


Preluat de la: Timpul.md