Potrivit Oxu.Az, care citează TASS, informația a fost comunicată de serviciul de presă al Universității de Stat din New Mexico (SUA).
„Am pregătit un set amplu de argumente în favoarea ipotezei ‘meteoritului’, însă nu excludem și alte evenimente neobișnuite care ar fi putut bloca cursul rîului Colorado, inclusiv un cutremur local sau o alunecare de teren. Cu toate acestea, datarea urmelor acelui lac – 55.600 de ani – susține ideea că acesta a apărut în același timp cu craterul Barringer din statul Arizona”, a declarat profesorul Carl Karlstrom de la Universitatea din New Mexico, citat de serviciul de presă al instituției.
Geologii au ajuns la această concluzie studiind fragmentele unor bușteni antici, descoperiți de tatăl profesorului – arheolog – încă din mijlocul secolului trecut într-una dintre peșterile de pe versanții Marelui Canion.
Recent, vîrsta acestora a fost stabilită cu ajutorul noilor metode de datare cu radiocarbon, iar cercetătorii au constatat că acești copaci au stat în peșteră timp de 56.000 de ani. Această descoperire a atras atenția geologilor care studiau craterul Barringer, apărut aproximativ în aceeași perioadă, la cîteva zeci de kilometri sud-est.
Această coincidență i-a determinat pe geologi să revină în acele peșteri, să colecteze noi mostre de roci și resturi organice, dar și să efectueze săpături similare în alte adăposturi stîncoase de pe teritoriul Marelui Canion. Măsurătorile ulterioare, realizate prin două metode diferite în laboratoare independente din Australia și Noua Zeelandă, au arătat că toate aceste mostre s-au format în aceeași perioadă – acum circa 55.000–56.000 de ani.
Potrivit profesorului Karlstrom, o parte dintre probele de lemn inundat au fost descoperite în peșteri aflate la 940 m deasupra fundului Marelui Canion, ceea ce contrazice ipoteza că ar fi fost aduse acolo de castori, alte animale sau de inundații ori curenți temporari. Din acest motiv, cercetătorii consideră că peșterile respective au fost inundate la sfîrșitul erei glaciare și se aflau fie pe malul, fie sub apele unui lac preistoric care acoperea o mare parte din Marele Canion în acea perioadă.
Potrivit cercetătorilor, lacul a apărut după ce impactul cu meteoritul a generat unde seismice puternice care au provocat prăbușirea unor formațiuni stîncoase în regiunea Nankoweap, unde geologii găsiseră anterior posibile urme ale unui baraj natural ce ar fi blocat temporar cursul rîului Colorado. Cînd nivelul apei a atins partea superioară a barajului, resturile de rocă au fost rapid erodate de curenții rîului, ducînd la dispariția lacului temporar care ocupase o mare parte a Marelui Canion, au concluzionat oamenii de știință.
Preluat de la: Noi.md