Bugetul țării pentru anul viitor de ridică la 71,55 mlrd lei, cu un deficit de aproape 14 miliarde: Cifrele, aprobate de Parlament, în prima lectură

„Documentul prevede majorarea cu 15 % a salariului angajaților din sistemul medical și cu 9 % pentru profesori. De creșteri salariale vor avea parte polițiștii și salvatorii, dar și specialiștii din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune și Administrației Naționale a Penitenciarelor. Respectiv, de majorări salariale vor beneficia în jur de 170 000 de angajați ai sectorului bugetar și 50 000 de angajați din sistemul medical. Salariul minim în sectorul bugetar va ajunge la 5 500 de lei.

De asemenea, se planifică majorarea, de la 1 mai 2025, a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3 300 de lei, pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. De la 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1 %.

Pentru anul viitor, sunt preconizate venituri la bugetul de stat în valoare de 71,55 miliarde de lei, cu 6,8 % mai mult decât veniturile precizate în 2024. Potrivit autorităților, bugetul este unul al solidarității și sprijinului social, iar majorarea veniturilor se datorează restabilirii economice și impactului unor măsuri ale politicii fiscale, vamale și de administrare mai bună a veniturilor.

Totodată, anul viitor sunt prevăzute cheltuieli de 85,44 miliarde de lei. Cifra este mai mare cu 4,1 %, comparativ cu suma precizată anul trecut. Investițiile capitale vor crește cu 18 % pentru că vor fi inițiate 12 proiecte noi.

Pentru protecția socială a populației se prevăd alocații de peste 20,7 miliarde de lei, ceea ce constituie 24,3 % din cheltuielile bugetului de stat. Va crește cuantumul indemnizației unice acordate la nașterea copilului, care va ajunge la 21 350 de lei. La fel, va fi majorată alocația lunară primită de victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada 1917 – 1990. Pentru a crește beneficiile sociale ale veteranilor de război vor fi alocate 120 milioane de lei. Sunt prevăzute și compensații la energie în perioada de iarnă pentru consumatorii vulnerabili.

Ponderea cheltuielilor din bugetul de stat destinate sectorului învățământului este de 23 %, ceea ce constituie aproape 20 de miliarde de lei. Pentru alimentația gratuită a elevilor din clasele V-IX din instituțiile de învățământ, începând cu data de 1 septembrie 2025, vor fi alocate mijloace financiare de peste 205 milioane de lei. Sunt prevăzute 147 de milioane de lei pentru autobuze, calculatoare, mobilier în 20 de școli model din toată țara. De asemenea, vor fi realizate proiectele tehnice pentru renovarea integrală a încă 15 școli.

Pentru domeniul economiei, în anul 2025 se prevăd alocații de peste 9,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 10,7 % din totalul cheltuielilor din bugetul de stat. 88 % din această sumă este destinată pentru programe de dezvoltare a ramurii economiei. De exemplu, pentru domeniul transportului sunt prevăzute cheltuieli de peste 4,1 miliarde de lei, care sunt destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor locale și naționale. Totodată, anul viitor vor fi în derulare șapte proiecte finanțate din surse externe. Pentru agricultură sunt destinate 3,1 miliarde de lei, iar pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii – 176 milioane de lei.

Conform estimărilor, bugetul de stat pentru anul viitor se va solda cu un deficit de 13,89 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4,1 % din PIB”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Parlamentului.

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Proiectul prevede majorarea salariului cu 15% pentru personalul medical și cu circa 9% pentru pedagogi.

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1350 de lei, de la 20 de mii la 21.350 lei. Mijloacele financiare necesare pentru această măsură au fost prevăzute în proiectul Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru 2025, aprobat ieri de Guvern.


Preluat de la: Unimedia.info