Bugetul capitalei a ajuns la procuratură: PAS a depus un denunț împotriva autorităților municipale

„Mai bine de o lună, Primăria Chișinău operează în baza unui buget provizoriu, buget în care sunt bani pentru mai multe programe importante pentru locuitorii capitalei, dar în același timp am văzut cum au fost închise grupele cu program prelungit din clasele primare, cum a fost reduse salariile asistenților personali care au în îngrijire persoane cu dizabilități severe și cum nu au fost oferite compensațiile la căldură pentru pensionarii și familiile nevoiașe din Chișinău.

Cel mai important este că bani pentru aceste programe municipale sunt în buget. Avem peste 176 milioane lei pentru asistenții personali și programul de asistență personală pentru copii. Avem alocate 150 milioane de lei pentru compensațiile la căldură. Avem 18 milioane de lei pentru grupele cu program prelungit. Acești bani sunt în bugetul municipal, iar oamenii care au nevoie de acest suport din partea Primăriei Chișinău, la momentul actual, nu beneficiază de ajutor.

Noi considerăm că ceea ce face Ion Ceban este o încălcare gravă a drepturilor oamenilor din mun. Chișinău. Din acest considerent, fracțiunea PAS a pregătit un denunț la procuratura generală, să investigheze modul de elaborare a bugetului provizoriu al municipal Chișinău, pentru că am identificat mai multe încălcări a legislației privind finanțele publice precum: introducerea de linii de buget pentru programe noi (legea nu permite acest lucru), au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse programe municipale ce trezesc semne de întrebare.

Fracțiunea PAS cere Procuraturii Generale și instituțiilor responsabile să verifice modul de întocmire și modul de utilizare a banilor publici din bugetul municipal provizoriu. Într-o administrație publică normală, Consiliul Municipal trebuie să aprobe bugetul pentru anul viitor, lucru care nu s-a întâmplat în cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, iar bugetul încă este pe undeva ascuns prin sertare și oamenii nu pot să vadă care este proiectul de buget pentru anul 2024.

La ședința CMC din 8 februarie, vom cere să fie făcută dreptate oamenilor din municipiul Chișinău care trebuie și merită să beneficieze de toate programele care sunt în Chișinău, mai ales că bani sunt în bugetul municipal. Întrebarea este: Ce se întâmplă cu acești bani?” Ivanov Dumitru, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

Solicitările din denunțul depus de fracțiunea PAS la Procuratura Generală sunt următoarele:

Înregistrarea în modul prevăzut de lege faptele despre comiterea infracțiunilor indicate mai sus cu investigarea în ordinea prevăzută la art. 274 CPP.

Atragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate din cadrul Primăriei mun. Chișinău, care prin acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuțiilor acordate prin lege, cauzând daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice din mun. Chișinău:

– au adoptat ilegal bugetul provizoriu al mun. Chișinău pentru anul 2024,

– au suspendat în mod ilegal activitățile claselor și grupelor cu program prelungit pentru semestrul II al anului de studii 2023/2024,

– au redus total sau parțial salariile asistenților personali din mun. Chișinău, au oprit achitarea plăților pentru căldură persoanelor cu venituri scăzute din mun. Chișinău.

Atragerea la răspundere penală a persoanelor care au întocmit, au semnat și publicat în Registrul de Stat al Actelor locale decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 23/2 din 27.12.2022 privind aprobarea bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 în lipsa informațiilor din anexa nr. 4 privind suma alocată pentru finanțarea grupelor cu program prelungit”, comunică formațiunea.

Anterior, Primăria Municipiului Chișinău a acționat în instanță Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Finanțelor, pentru a le obliga să întoarcă în bugetul municipiului Chișinău datoria de peste jumătate de miliard de lei, creată în urma acțiunilor de delegare a atribuțiilor suplimentare către APL Chișinău, fără acoperire financiară.

La rândul său, purtătorul de cuvânt de la Guvern, Daniel Vodă, a venit cu o reacție, la anunțul făcut de Primărie: „Ne vedem în judecată! Toți cetățenii – de la nord la sud, de la est la vest contribuie prin taxe și impozite la bugetul țării. Aceste taxe nu aparțin lui Ivan Ceban, nu aparțin autorităților locale sau Executivului. Acești bani sunt ai țării”.

Anunțul Primăriei capitalei că nu va mai putea finanța grupele cu program prelungit, după ce Guvernul a tăiat din banii alocați municipiului Chișinău, a stârnit un adevărat scandal și ping-pong de acuzații între edil și exponenți ai partidului de guvernare.

PAS, alături de o organizație de părinți, a organizat și proteste, la care a cerut primăriei să-și revadă decizia.

După un scandal de mai multe săptămâni, Primăria a venit cu o soluție pentru revenirea la grupele cu program prelungit. Acestea vor fi achitate de către părinți și vor costa între 360 și 690 de lei, în funcție de durată. Autoritățile locale vor compensa însă plățile pentru familiile social-vulnerabile, a anunțat șeful Direcției Educație, Andrei Pavaloi.

Potrivit primăriei Chișinău, din cei peste 38 de mii de copii înscriși în clasele primare în capitală, 30 de mii frecventează grupele cu program prelungit. În total, în Chișinău funcționau 1040 de grupe, 93% dintre care erau de 3 ore, iar prelungirea se achita neformal de părinți cu până la 1200 de lei lunar, spune Pavaloi.

La scurt timp, Comisia pentru Situații Excepționale a anulat decizia CSE Chișinău prin care părinții vor trebui să achite taxe pentru grupele cu program prelungit. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Educației, Dan Perciun, după ședința CSE.


Preluat de la: Unimedia.info