Bombă ecologică la Străşeni. Oamenii, blocaţi în case din cauza mirosului insuportabil

Nici gerul nu a alungat duhoarea din oraşul Străşeni. Zilele trecute, o parte dintre locuitori au fost blocaţi în case din cauza mirosului insuportabil. Responsabili spun că de această dată, nu e de vină sistemul de pompare a apelor reziduale, pentru că murdăria ajunge la staţia de epurare din Chişinău. Pur şi simplu, muncitorii au făcut lucrări de curăţare a unei ţevi de canalizare, de unde au fost evacute câteva maşini de nămol.

– Unde se duceau apele reziduale?
– Asta se ştie la nivel de ţară şi acum întrebaţi unde.
– Nu e în Bîc, e pe un şes, dar de acolo se formează…

Сea mai poluată porţiune a râului Bîc este cea care trece pe lângă oraşul Străşeni. Apa din râu are o culoare stranie şi emană un miros urât. Putoarea ajunge până la casele oamenilor din apropiere. 

„Noi nu putem deschide un geam. Iaca, eu locuiesc în casa aceea şi nu putem deschide ferestrele, aşa miros urât de la canalizare.”

„Clar că stăm cu geamurile închise, pentru că nu e plăcut.”

Zilele acestea, mirosul s-a înteţit deşi de o lună a fost reabilitată conducta prin care apele reziduale sunt transportate la staţia de epurare din Chişinău.

„A fost curăţată fântâna septică şi au fost evacuate vreo zece maşini de nămol. Probabil că şi asta a fost motivul apariţiei mirosului neplăcut în oraş.”, a afirmat maistrul de la întreprinderea municipală „Apă-Canal Străşeni”, Sergiu Panciuc.

Măsura e una provizorie, până va fi construită o staţie de epurare la Străşeni. Pentru asta, Agenţia Cehă pentru Dezvoltare oferă trei milioane de euro, iar contribuţia locală este de 6 milioane de lei. Potrivit autorităţilor din Străşeni, lucrările ar trebui să înceapă în 2021 şi vor dura doi ani. 

„Ar trebui să se rezolve toate aceste probleme, dar să ne ducem să ne batem cu cineva tot nu putem. Apa se duce în pământ şi unde este o sursă de apă potabilă se face murdărie. Ar fi bine ca cei de la ecologie să ia măsuri.”

Inspectoratul Ecologic Străşeni a făcute verificări în vară şi a stabilit că prin acţiunile lor cei de la „Apă-Canal Străşeni” şi Primăria din localitate au adus un prejudiciu mediului de aproape 5 milioane de lei.

„Inspectoratul Ecologic, de fapt, trebuie să fie cel care colaborează cu autorităţile în soluţionarea problemelor, pentru că această problemă, acest obiectiv nu poate fi realizat din sursele bugetului local.”, a menţionat primarul oraşului Străşeni, Valentina Casian.

Pe teritoriul ţării sunt 183 de staţii de epurare. Potrivit datelor oficiale din 2019, 143 dintre ele aveau nevoie de reparații capitale.


Preluat de la: Publika.md